Güney Dışişleri Bakanı, Kıbrıs’ın Orta Doğu’daki savaşın üssü olmadığını söyledi

Lübnan'daki çatışmanın olası bir uzantısının feci sonuçlara yol açabileceğini belirten Kombos, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bu olasılığa karşı üçüncü ülke vatandaşlarının Lübnan'dan çıkarılması için hazırlık yaptığını açıkladı.

Bugün Kıbrıs

Güneyin Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos, Dışişleri Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, Ortadoğu’daki gelişmelerin Kıbrıs üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Lübnan’daki çatışmanın olası bir uzantısının feci sonuçlara yol açabileceğini belirten Kombos, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bu olasılığa karşı üçüncü ülke vatandaşlarının Lübnan’dan çıkarılması için hazırlık yaptığını açıkladı. Kıbrıs’ın bir savaş üssü olmadığını vurgulayan Kombos, ABD’ye yaptığı ziyaretin sonuçlarını da değerlendirdi.

LÜBNAN’DAKİ ÇATIŞMALAR VE KIBRIS’A ETKİLERİ
Kombos, bölgedeki durumun kötüleştiğini ve Lübnan’daki çatışmanın uzamasının feci sonuçlara yol açabileceğini ifade etti. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bu bağlamda üçüncü ülke vatandaşlarının Lübnan’dan çıkarılması için hazırlık yaptığını, bu sayının 100 bini aştığını belirtti. Ayrıca, Lübnan ve İsrail vatandaşlarının Kıbrıs’a yönelik hareketliliğinin beklendiğini ve Lübnan’daki Suriyeliler nedeniyle mülteci akış riskine dikkat çekti.

KIBRIS’IN SAVAŞ ÜSSÜ OLMADIĞI VURGUSU
AKEL milletvekillerinin Kıbrıs’ın ABD’nin bölgedeki planlarına olası müdahalesine ilişkin sorularını yanıtlayan Kombos, Kıbrıs’ın Ortadoğu’daki savaşın üssü olmadığını vurguladı. Hizbullah’ın Kıbrıs’a karşı yaptığı tehditlere atıfta bulunarak Kıbrıs’ın İsrail’in askeri operasyonlarına yardım etmekle hiçbir ilgisi olmadığını belirtti.

ABD İLE İŞBİRLİĞİ VE SİLAH AMBARGOSU
ABD ile eğitim ve enerji konularında işbirliği umutlarına değinen Kombos, ABD’den Kıbrıs’a uygulanan silah ambargosunun daha uzun vadeli olarak kaldırılması çalışmalarına da değindi. Kongre’ye yıllık ambargo yerine 5 yıllık bir ambargonun kaldırılması yönünde yasa tasarısı sunulduğunu ve ABD yönetiminin tutumunun olumlu olduğunu belirtti. Ancak, seçim öncesi dönem ve mevcut siyasi çatışmalar nedeniyle bunun ne zaman gerçekleşeceğinin belirsiz olduğunu ifade etti.

KIBRIS’TAKİ MÜLTECİLER
Kıbrıs’ta yaklaşık 21 bin Ukraynalı mültecinin bulunduğunu belirten Kombos, hükümetin bu nüfus için ilgili bir bütçe ayırdığını ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tarihsel deneyimlere dayanarak özellikle bu konulara duyarlı olduğunu vurguladı.

İSRAİL VE FİLİSTİN SORUNU
Kıbrıs Cumhuriyeti’nin İsrail’in eylemlerini kınamayacağı yönündeki eleştirilere yanıt veren Kombos, Dışişleri Bakanlığı’nın 30 Mayıs 2024’te Rafa’ya yapılan saldırının yıkıcı etkilerine dikkat çeken bir açıklama yaptığını hatırlattı. Ayrıca, Kıbrıs’ın, İsrailli yerleşimcilerin Filistinlilere karşı suç teşkil eden eylemlerini AB düzeyinde desteklediğini belirtti.

BM VE İŞGAL ALTINDAKİ BÖLGELER
Kombos, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Colin Stewart ile yapılan toplantının sonuçlarına atıfta bulunarak, ölü bölgedeki göçmenler ve bölgenin askerileştirilmesi konularında anlaşmazlıkların bulunduğunu ifade etti. İşgal altındaki bölgelerdeki mülk gaspı vakalarıyla başa çıkma planlarının olduğunu ve bu olguyu sadece gözlemlemekle yetinmeyeceklerini belirtti.

MAGUSA FEST

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi