Euro bölgesinde enflasyon yüzde 2.5’e geriledi

Mayıs ayındaki kısa süreli yükselişin ardından Euro bölgesinde (Eurozone) yıllık enflasyon oranı Haziran ayında ekonomistlerin beklentilerine paralel olarak geriledi.

Euro bölgesi enflasyonu Haziran ayında beklentilere paralel olarak yüzde 2.5’e geriledi. Belçika’da enflasyon son 10 ayın en yüksek seviyesine ulaşırken, Almanya’da düşüş yaşandı.

Bu gerileme Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) muhtemel faiz indirimine dair beklentiyi artırdı.

Eurostat’ın Salı günü açıkladığı rakamlara göre, Euro bölgesinde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Haziran ayında yıllık bazda yüzde 2.5’e geriledi.

Haziran ayında TÜFE, bir önceki ay kaydedilen yüzde 2.6’ya kıyasla hafif bir düşüş gösterdi.

Euro bölgesinin Haziran ayı enflasyonunda ‘hizmet sektörü’ yıllık yüzde 4.1 ile enflasyon oranıyla ilk sırada yer aldı. Gıda alkol ve tütün ürünlerinde yıllık bazda bir önceki aya göre yüzde 2.6’dan yüzde 2.5’e geriledi.

Gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyon Mayıs ayındaki yıllık yüzde 2.9 seviyesinden Haziran ayında piyasa beklentilerine paralel olarak yüzde 2.8’e düştü.

BELÇİKA’DA ENFLASYON SON 10 AYIN EN YÜKSEK SEVİYESİNE ULAŞIRKEN, ALMANYA’DA DÜŞÜŞ GÖRÜLDÜ
Euro bölgesi üyeleri arasında Belçika, Haziran’da yüzde 5.5 ile son 10 ayın en yüksek enflasyon oranına ulaştı. Belçika’da aylık bazda enflasyon yüzde 0.5 oranında arttı.

Hollanda’da da enflasyon yüzde 2.7’den yüzde 3.5’e yükselerek Ağustos 2023’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Enflasyon artışının yaşandığı ülkeler arasında yer alan Letonya’da yüzde 0 olan enflasyon oranı yüzde 1.4’e yükseldi.

Avrupa Merkez Bankası beklenen faiz indirimini yaptı, enflasyon ve büyüme tahminini yükseltti
Almanya’da ise bir önceki yılın Haziran ayına göre enflasyon yüzde 2.8’den 2.5’e geriledi. Fransa’da da enflasyon yıllık bazda yüzde 2.6’dan yüzde 2.5’e geriledi.

Merkez Bankası başkanı Lagarde: Enflasyonla mücadele henüz bitmedi
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde Pazartesi günü yaptığı açıklamada, enflasyonla mücadele çabalarının “henüz tamamlanmadığını” ve politika yapıcıların temkinli olması gerektiğini söyledi.

Merkez Bankası’nın Sintra’da düzenlediği Para Politikası Forumu öncesinde konuşan Lagarde, son dönemde atılan adımların enflasyon beklentilerinde istikrar sağladığını söyledi.

Lagarde aynı zamanda Euro bölgesinde enflasyonun 2025 yılının ikinci yarısında yüzde 2’ye düşmesini beklendiklerini ifade etti.

“Gelecekteki enflasyonla ilgili olarak hâlâ bazı belirsizliklerle karşı karşıyayız” uyarısında bulunan Lagarde, enflasyon riskinin aşılacağından emin olmak için politikacıların gerekli verileri toplamasının zaman alacağını da sözlerine ekledi.

Merhum futbolcu ve teknik direktör Sir Bobby Robson’ın “En önemlisi ilk 90 dakika” sözüne atıfta bulunan Lagarde, benzer şekilde “Maç kazanılana ve enflasyon yüzde 2’ye geri dönene kadar dinlenmeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Yatırımcılar, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Eylül ayında faiz indirimine gitme olasılığını beklenmeyen bir şekilde yüzde 86’ya yükseltti. Piyasa katılımcıları yıl sonuna kadar toplam 44 baz puanlık faiz indirimi öngörüyor.

Buna mukabil euro, dolar karşısında yüzde 0,2 gerileyerek 1,0716 seviyesine indi.

MAGUSA FEST

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi