Macaristan, AB dönem başkanlığını devralıyor

Dönem başkanlığının sloganını "Avrupa'yı yeniden büyük kıl (Make Europe Great Again)" olarak belirleyen Macaristan, bunun, "aktif ve proaktif bir başkanlık; üye ülkelerin birlikte daha güçlü olduklarını, Avrupa'nın bağımsız bir küresel oyuncu olabileceğini" simgelediğini ifade etti.

Macaristan, “dürüst bir arabulucu” olma sözü vererek bugün Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını devralıyor. Başbakan Victor Orban, 2010 yılından bu yana hukukun üstünlüğü ve insan hakları konularında Brüksel ile sık sık çatışıyor.

Avrupa Birliği (AB) üyeleri arasında dönüşümlü üstlenilen dönem başkanlığını 6 aylığına Macaristan yürütecek. Macaristan, bugün itibarıyla görevi 1 Ocak 2024’ten bu yana sürdüren Belçika’dan devraldı. Dönem başkanlığı, 1 Ocak 2025’e kadar Macaristan tarafından yürütülecek.

“MAKE EUROPE GREAT AGAIN”
Macaristan önceliklerini; “çiftçi odaklı bir AB tarım politikası, tutarlı ve liyakate dayalı genişleme politikası, demografik zorlukların ele alınması, yasa dışı göçün önlenmesi, Avrupa savunma politikasının güçlendirilmesi, üye ülkeler arasında uyum politikasının geleceğinin şekillendirilmesi ve Yeni Avrupa Rekabet Edebilirlik Anlaşmasının kabulü” olarak duyurdu.

Dönem başkanlığının sloganını “Avrupa’yı yeniden büyük kıl (Make Europe Great Again)” olarak belirleyen Macaristan, bunun, “aktif ve proaktif bir başkanlık; üye ülkelerin birlikte daha güçlü olduklarını, Avrupa’nın bağımsız bir küresel oyuncu olabileceğini” simgelediğini ifade etti.

Orban, 2010 yılından bu yana hukukun üstünlüğü ve insan hakları konularında Brüksel ile sık sık çatışıyor. Hakkında, Birliğin hukukunu ihlal ettiği gerekçesiyle yasal süreç yürütülen Macaristan’ın, AB fonlarından alacağı miktarın önemli kısmı bu gerekçeyle bloke ediliyor.

Macaristan görevi, 1 Ocak 20215’te Polonya’ya devredecek.

MAGUSA FEST

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi