Kaçırılıp ritüelle öldürülen yaşlı çiftin vücut parçaları 2 bin euroya satıldı

Güney Afrika'da kaçırılan İngiliz bir çiftin cesetlerinin parçalandığı ve ceset parçalarının 2 bin euro karşılığında satıldığı iddia edildi.

54 yıldır evli olan Gillian ve Tony Dinnis isimli çift, Middlerus’taki çiftliklerinden kaçırıldıktan sonra kanlı bir ritüel eşliğinde öldürüldükleri ortaya çıktı.

22 yaşındaki Lungelo Mkhize, 73 yaşındaki Tony ve 78 yaşındaki eşi Gillian’ın vahşice katledildiğini itiraf etti.

Dedektif Polis Memuru Johannes De Lange tarafından mahkemeye sunulan yeminli ifadede, 2 yıl boyunca Dinnis çiftliğinde çalışan Mkhize’nin, çifti kaçırıp öldürme olayına karışan üç kişiden biri olduğunu itiraf ettiği iddia edildi.

Çetenin birlikte vücut parçalarını kestiği ve kanlı parçaları nakit karşılığında satacak bir “büyücü doktor” bulmak için Johannesburg’a 5 saat yolculuk yaptığı iddia edildi.

Mahkeme, Dillis’in vücut parçalarının 2.175 euro’ya satıldığı iddiasını araştırırken gelen itirafın ardından Mkhize tutuklandı.

The Citizen’ın haberine göre, başta yeterli delil olmadığı gerekçesiyle suçlamalar düşürülerek serbest bırakılan Dillis, ardından yeniden tutuklanırken, olayda adı geçen diğer şahısların kimlik bilgileri paylaşılmadı.

Çiftin 52 yaşındaki kızı Kate, şüphelinin, anne ve babasının cesetlerinin parçalanarak para karşılığında bir ritüel amacıyla “büyücü şifacılara” satıldığını iddia eden, rahatsız edici ifadesini okuduğunu söyledi.

Muti, Güney Afrika’da şifacılar tarafından hazırlanan ve genellikle “sangomas” veya “nyangas” olarak adlandırılan geleneksel tıp ve ilaçları ifade etmek için kullanılan bir terim olarak biliniyor. Bu ilaçlar, fiziksel hastalıkların iyileştirilmesi, ruhsal korunma ve diğer ritüeller dahil olmak üzere çeşitli amaçlar için kullanılıyor.

Muti’nin birçok biçimi yerel kültürün geleneksel ve saygın parçaları olsa da, özellikle uygulamalar nesli tükenmekte olan türlerin veya insan vücudu parçalarının kullanımını içerdiğinde tartışmalar da yaşanmaktadır. Muti’yi çevreleyen tartışmaların başlıca nedeni, geleneksel tıp içerisinde zararlı, etik dışı veya yasadışı olabilen bazı uygulamalardır.

En ciddi ve tartışmalı olanı ise cinayet ve soygun gibi ağır suçlarla ilişkilendirilebilen insan vücudu parçalarının kullanılması. Nadir fakat aşırı durumlarda, çocuklar da dahil olmak üzere insanlar, vücut parçalarının muti’de kullanılması nedeniyle zarar görmüş veya öldürülmüştür.

4 çocuğunu İngiltere’de okuttuktan sonra, 30 yıl önce Güney Afrika’ya göç eden yaşlı çift, aldıkları bir çiftlik evinde sebze yetiştirip tavuk besleyerek sakin bir hayat yaşamaya başlamıştı.

MAGUSA FEST

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi