İÇİMİZDEKİ ZAYIF HALKALAR
Kıb-Tek'te yaşanan ihalesiz yakıt tedariki skandalı, kurumun sadece bir yılda 19 milyon 946 bin 155 ABD doları zarara uğramasına ve ülkenin tekrar tekrar karanlıkta kalmasına yol açtı. AKSA’ya esir olmuş siyasiler kurum içindeki ‘zayıf halkaları’ kullandı. Terfi ve işe alma vaatleri ile yolsuzluklar devam etti.
Bugün Kıbrıs
1. MURAT SALEL’İN ŞAİBELİ YÜKSELİŞİ:
Kıb-Tek Teknecik Elektrik Santrali’nde kaptan olarak görev yapan Murat Salel, ihalesiz alınan yakıtların taşınmasında kullanılan dev tankerlerin limana yanaşmasından sorumluydu. İçkale firmasına uygunluk görüşü verdi. Ancak bu süreçte kullanılan tankerler, limanın altyapısını zorlayacak büyüklükteydi ve ciddi çevre riskleri taşıyordu. Uzmanların uyarıları dikkate alınmadı ve bu süreçte Salel, Kıbrıs Türk Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Şirketi’ne müdür olarak atandı. Bugün Kıbrıs’ın araştırmalarına göre şirketten alınan hizmetler için her seferinde 1.160 dolar ödendiği ortaya çıktı.
2. NACİ KURRA’NIN ŞÜPHELİ TERFİSİ:
Kimya mühendisi Naci Kurra, Kıb-Tek Teknecik Santrali’nde yakıtın kimyasal uyumluluğundan sorumlu kişiydi. Ancak ihalesiz alınan yakıtların kalitesiz olduğu ve makinelerde arızalara yol açtığı ileri sürülse de yakıta ‘uygundur’ onayı verdi. Önceden asfalt taşınmış tankerlere fuel-oil taşıttılar. Kurum içindeki güvenilir kaynakların iddiasına göre tüm bu süreçlerin ardından Kurra, Teknik Büro Şube Amirliği’nden Santraller Müdür Yardımcılığı’na getirildi. Ancak bu pozisyon için gerekli niteliklere sahip olmadığı için, hizmet şeması değişikliğine sendika onayı alamadı ve kadro baremi değiştirilmeden görevlendirme olarak bu görevi üstlendi.
3. ÇAĞLAYAN CESURER’İN İLİŞKİLERİ VE EMEKLİLİĞİ:
Dönemin sendika Başkanı seçilen Çağlayan Cesurer ise MİK’i haklı bulan açıklamalarıyla dikkat çekti. Bu süreçte oğlu, sınavı geçmemesine rağmen Güzelyurt Kıb-Tek şubesinde işe alındı. Sendika içinde tepkiler yükselince, Cesurer emekliye ayrıldı.