Dünyanın aradığı kadın: 5 milyon dolar ödül konuldu

Ruja Ignatova, sahte kripto para birimi OneCoin ile yatırımcıları milyarlarca dolar dolandırdı.

“Dünyanın en çok aranan kadını” olarak kabul edilen kayıp bir kripto para kraliçesinin başına 5 milyon dolar ödül konuldu.

Alman vatandaşı olan Bulgaristan doğumlu Ruja Ignatova, tüm zamanların en büyük kripto para dolandırıcılıklarından birini yürütmekle suçlanıyor.

Ignatova, 2014 yılında OneCoin adlı sahte bir kripto para birimi satarak yatırımcıları 4 milyar dolar (3,3 milyar sterlin) dolandırmıştı.

43 yaşındaki kadın, 2017 yılında hiçbir iz bırakmadan ortadan kayboldu ve 2022’den bu yana FBI’ın arananlar listesinde yer alıyor.

FBI yetkilileri, tarihin en büyük küresel dolandırıcılık planlarından birinin beyni olduğuna inanılan kadınla ilgili bilgi verenlere 100 bin dolar ödül vereceklerini açıklamıştı ancak daha sonra bu rakam 5 milyon dolara kadar çıkarıldı.

FBI’ın en çok arananlar posterinde, Ignatova’nın silahlı korumalar ve/veya ortaklarıyla seyahat ettiği düşünüldüğü yazıyor. Ignatova’nın estetik ameliyat geçirerek görünümünü değiştirmiş olabileceğinden de şüpheleniliyor.

FBI, kadının Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya, Yunanistan ve Doğu Avrupa gibi ülkelere seyahat etmek için Alman pasaportu kullandığına inanıyor ancak OneCoin dolandırıcılığının arkasında olduğu düşünülen Bulgar mafyası tarafından öldürülmüş olabileceği yönünde spekülasyonlar da mevcut.

Ignatova, 25 Ekim 2017’de Amerikalı erkek arkadaşının FBI ile işbirliği yaptığını öğrendikten sonra erkek arkadaşına ait daireden kaçarak Sofya’dan Atina’ya giden bir Ryanair uçağına binerken görüldü.

2018 yılında öldürülen bir Bulgar polis memurunun üzerinde bulunan belgeler, Igantova’nın koruma için para ödediği bir Bulgar mafyasının özel yatında öldürülmüş olabileceğini iddialarını güçlendirmişti.

Belgelerde Ignatova’nın cesedinin parçalanarak İyon Denizi’ne atıldığı belirtilse de FBI’ın hala Ignatova’nın hayatta olduğu varsayımıyla aramalarını sürdürdüğü belirtiliyor.

Ignatova hala firarda olsa da OneCoin dolandırıcılığının diğer üyeleri yakalandı.

OneCoin’in kurucu ortağı Karl Sebastian Greenwood ve eski hukuk ve uyumluluk başkanı Irina Dilkinska, Aralık 2022’de elektronik dolandırıcılık ve kara para aklamayla ilgili federal suçlamaları kabul etti.

T24

MAGUSA FEST

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi