“Çocuğum kuzeye kaçırıldı, kendimi yakacağım”

Bu çaresiz annenin feryadına kulak verin ve bir ailenin yeniden birleşmesine yardımcı olun. Martina ve Emircan’ın gözyaşları dinmeden, bu hikaye sona ermeyecek!

BÜYÜK DRAM
Türkiye’den bir yıl önce kuzey Kıbrıs’a gelen Afgan Martina M. ve Cihan Ayyıldız, kaçak yollarla güneye geçerek sığınma talep etti. Mülteci kampında 13 gün kaldıktan sonra bir eve yerleştirilen çift, 3 yaşındaki çocukları Emircan ile yeni bir hayata başladı.

AİLE BASKISI
Aileler tarafından istenmeyen bir evlilik yapan genç çift bir süre sonra şiddetli tartışmalar yaşamaya başladı. Türkiyeli Cihan Ayyıldız ailesinden gördüğü baskıya da dayanamayarak, 12 Mayıs’ta “Çocuğu parka götürüyorum” diyerek Türkiye’ye dönmek üzere yeniden kuzeye kaçtı.

BABA HAPİSTE, ÇOCUK YURTTA
Yasa dışı yollarla ülkeye girdiği tespit edilen Cihan Ayyıldız kuzeyde tutuklanarak hapse konulurken, 3 yaşındaki minik Emircan, Sosyal Hizmetler Dairesinin gözetimine alınarak Çağlayan çocuk yuvasına yerleştirildi. Çocuk yaklaşık 2 aydır annesinden ayrı tutuluyor.

KUZEY SESSİZ
Çaresiz anne güneydeki otoriteye başvurdu. İki toplumlu teknik komite aracılığıyla baba Cihan Ayyıldız’ın çocuğu kuzeye kaçırdığı kuzeydeki yetkililere bildirildi. Yetkililer hala anne ile çocuğu kavuşturmak için adım atmış değil. Çocuğun vasisi konumundaki Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü karar alırsa çocuk annesine kavuşabilecek.

ANNENİN FERYADI
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Kıbrıs Ofisi’nin de takip ettiği konu ile ilgili Bugün Kıbrıs’a konuşan gözyaşları içindeki anne Martina, “Çocuğum anne sütünden başka bir şey yemiyor. İki aydır ondan uzağım. İki kere telefonda konuştuk. Sürekli ağlıyor, ‘anne beni al’ diyor. Çocuğumu istiyorum. Onsuz yaşayamam, kendimi yakarım” dedi.

DEPORT TEHLİKESİ
Cezaevindeki Cihan Ayyıldız’ın sınır dışı edilme (deport) kararının 14 Ağustos’ta mahkemede görüşüleceği öğrenildi. Annenin korkusu deport kararı alınması ve Ayyıldız’ın çocuğu alarak adadan ayrılıp kayıplara karışması. Çocuğuna kavuşmayı bekleyen anne, “Bize yardım edin” diyerek kuzeydeki otoritenin bir an önce adım atmasını bekliyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****