Mete Hatay: “CTP’nin Ankara ziyareti diplomasi açısından önemli bir girişim”

Araştırmacı yazar Mete Hatay, CTP lideri Tufan Erhürman'ın Ankara ziyaretiyle ilgili, Türkiye ile Kıbrıs arasındaki ilişkilerin daha sağlıklı bir zemine oturtulması adına bu tür diplomatik girişimlerin kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

Bugün Kıbrıs

Araştırmacı yazar Mete Hatay, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) lideri Tufan Erhürman’ın Ankara ziyaretini değerlendirdi. Hatay, ziyaretin diplomasi açısından önemli bir adım olduğunu belirtti ve Türkiye ile Kıbrıs arasındaki asimetrik ilişkilerin daha sağlıklı bir zemine çekilmesi gerektiğini vurguladı.

Hatay, diplomasi girişimlerinin her şeyi bir anda değiştirmeyeceğini kabul etmekle birlikte, belli iletişim kanallarının açılması açısından büyük önem taşıdığını ifade ettiği paylaşımında, özellikle son üç yıldır iki taraf arasında yaşanan iletişim eksikliğine dikkat çekti, yeni diyalog girişimlerinin bu durumu olumlu yönde değiştirebileceğini belirtti.

Hatay, “Tarafların siyasi pozisyonlarını doğrudan ve aracısız iletmesi, daha yapıcı bir ortam sağlayabilir. Aksi takdirde bu ilişki, sadece biat ilişkisi üzerinden kabul eden tarafların hegemonyasında devam eder. Yanlış anlamaların sürmesine neden olur veya rahatsızlıkların halı altına süpürülmesine yol açar. Hatta yeni bir müzakere sürecinin başlamasını dinamitlemek için kullanılabilir” dedi.

Hatay, mevcut durumun sürdürülmesinin uzun vadede daha fazla sorun yaratacağını belirterek, Erhürman’ın bu tür diplomasi girişimlerini Brüksel ve Londra gibi diğer önemli merkezlere de taşıması gerektiğinin altını çizdi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****