KTEZO’dan Bayram Mesajı: Popülist söylemlerle sorunlar çözülmez

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) Örgütlerden ve Birliklerden Sorumlu Başkanı Mahmut Kanber, esnafın pandemi sonrası artan zorluklarına dikkat çekerek, politikalardaki eksikliklerin kaçak, kayıt dışılık ve iflaslarla belirgin hale geldiğini vurguladı.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) Örgütlerden ve Birliklerden Sorumlu Başkanı Mahmut Kanber, esnafın yaşadığı zorluklara dikkat çekerek kapsamlı bir açıklama yaptı. Kanber, ülkedeki ekonomik ve sosyal sorunların pandemi süreciyle birlikte katlanarak arttığını vurguladı ve politikalardaki eksikliklerin kaçak, kayıt dışılık, iflas ve kapanan işletmelerle daha belirgin hale geldiğini belirtti.

Kanber, “Kıbrıs Türk esnafının kaçıncı sınanması bu ve bu sınanmaların sonuçlarının yarattığı sosyal, siyasal ve ekonomik sorunlar, 2020 sonrası pandemi sürecinde katlanarak büyümüştür,” diyerek esnafın içinde bulunduğu zorlu durumu özetledi. Esnaf ve zanaatkarların emeğinin karşılığını almakta zorlandığını ifade eden Kanber, “Zanaatkarın emeğinin bedelini almakta bile zorlandığı bir ülkede ayakta kalmanın çok da mümkün olmadığı görülmektedir,” dedi.

Kanber, hizmetler sektörünün içinde bulunduğu zor duruma dikkat çekerek, ülkedeki enflasyon, hayat pahalılığı ve TL’nin değer kaybı gibi sorunlarla mücadele edilmesi gerektiğini belirtti. “Hizmetler sektörünün içinde bulunduğu bu zor durumun çözümü, ülkede yaşanan enflasyon, hayat pahalılığı, TL’nin değer kaybı ve bunların sonuçlarıyla mücadele etmeyi gerektirir,” dedi.

Popülist söylemlerle sorunların çözülemeyeceğini vurgulayan Kanber, “Ülkedeki koşullardan ve yaşananlardan habersizmişçesine, üreticinin, esnafın ve zanaatkarın sorunlarının popülist söylemlerle çözülebileceği zamanları çoktan geçtik,” ifadesini kullandı. Ülkedeki kalkınma eksikliklerine, plansız nüfus ve iş gücü sorunlarına dikkat çeken Kanber, bu problemlerin ancak demokrasi ve hukuk çerçevesinde, toplumsal faydayı gözeten bir mücadeleyle çözülebileceğini belirtti.

Kanber, bayramların sağlık, huzur ve mutluluk getirmesi temennisiyle mesajını sonlandırarak, şu ifadeleri kullandı: “Bayramlar, insanların sağlık, sıhhatle birlikte mutlu ve huzurlu bir şekilde girebilmesi için sadece yerel politikalar yetmemektedir. Bulunduğumuz yakın coğrafyada insanların yoksulluk, şiddet, savaş ve katliamlarla hayatlarını kaybettikleri bir dönemde, bayramların kutsanan tarifi ile ilgili sorunlar olduğu bir gerçeği de ortaya çıkmış bulunmaktadır.”

Kanber ayrıca, ülkedeki sorunların toplumsal bütünlüğü zedelediğini ifade ederek, “Ülkedeki ekonomik sorunlar katlanarak büyümekte ve bu sorunların toplumsal bütünlüğümüzü zedelediğini görmemek için belki de uzayda yaşamak gerekmektedir” dedi.

Kanber, iyimser olmaktan ziyade mücadele ruhunu ortaya koyarak amaca ulaşmanın önemine vurgu yaparak, “Tüm bunlara rağmen, ülkemizde birçok sorunu düzeltebilecek niteliğe sahip insan kaynağının olduğu ve mücadelesini sürdürebilecek topluluğun da bulunduğu gerçeğiyle, iyimser değil, mücadele ruhunu ortaya koyarak amaca ulaşmak için demokrasi ve hukuk çerçevesinde kendi haklarımızı toplumsal fayda noktasında bütünleyeceğimiz zamanların bayram olması dileğiyle,” şeklinde konuştu.

MAGUSA FEST

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi