YASALAR YETERSİZ, KADINLAR KORUMASIZ

Avukat Aslı Murat, gazetemizin dünkü manşeti ile ilgili kadınların yaşadığı hukuki ve sosyal sorunların derinliğini bir kez daha gözler önüne serdi: Şiddet mağdurları can güvenliği tehdidi altında!

Bugün Kıbrıs

Gazetemizin başından itibaren takip ettiği ve gündeme taşıdığı şiddet olayı, karmaşık bir hal almaya devam ediyor. Her gün gündeme gelen şiddet vakalarından yalnızca biri olan bu olayda, polise yaptığı şikayeti geri çekmesi için tehdit edildiğini belirten bir kadın, can güvenliği olmadığı gerekçesiyle yardım talep ediyor. Ancak hukuki koruma sağlanamaması, durumu daha da vahim hale getiriyor.

Hak savunucusu avukat Aslı Murat, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, mevcut yasaların yetersizliğine dikkat çekti. Mevcut yasal düzenlemelere göre, mahkemeden koruma emri talep edebilmek için şiddet uygulayıcısı ve mağdur arasında bitmiş veya devam eden bir ilişki olması gerekiyor. Evli olma zorunluluğu bulunmamakla beraber, bir yabancı tarafından şiddet veya tehdit altındaysanız, koruma emri almanız mümkün değil. Bu durumda, Polis Teşkilatı içindeki özel birim de ilgilenmiyor ve mesele adli şubelerin yoğun iş yüküne terk ediliyor.

Murat, Sosyal Hizmetler Dairesi’nin de bu tür vakalarda yeterince etkin olamadığını vurguladı. TOCED’in tam teşekküllü faaliyete geçirilememesi ve dairenin daha çok çocuk odaklı çalışması, bu gibi meselelerde etkin bir rol üstlenmelerini engelliyor. Ayrıca, dairenin çalışan sayısı ve kapasitesi de yetersiz. Modern sosyal hizmet sistemlerinde, memurların farklı toplumsal gruplara özel eğitimler alarak uzmanlaşması gerektiğini belirten Murat, bakanlık içerisinde çocuklar, yaşlılar, kadınlar, LGBTİ+ bireyler, göçmenler, engelliler, yoksullar, tutuklu ve mahkumlar gibi başlıklarda farklı bölümler oluşturulmasının önemine dikkat çekti.

Artan toplumsal sorunlarla baş edebilmek için yeterli insan gücü ve bütçe gücüne sahip olunmadığını belirten Murat, hükümetin yalnızca yandaş istihdamı için işlevsiz insan gücü doldurduğunu ve bu durumun insan hayatını ilgilendiren alanları güçsüz bıraktığını söyledi. Murat, “İhtiyaç duyulmayan görevlere yandaş istihdamı sağlamak yerine, insan hayatını doğrudan ilgilendiren alanları güçlendirebilseydik, daha yaşanabilir bir memleket olabilirdik. Ama nerdeee,” diyerek hükümeti eleştirdi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****