Esnaf ve Zanaatkarlardan karkas et ithali çağrısı

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, et krizinin çözümü için taze karkas et ithalatı ve tarımsal politikaların gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) tarafından yapılan açıklamada, dondurulmuş etin kasaplar ve kasap bölümü olan marketler üzerinden dün itibariyle satışa çıkmasının ardından, uygun fiyatı nedeniyle toplumun birçok kesiminden yoğun ilgi gördüğü belirtildi. Kasaplar Birliği’nin verdiği bilgilere göre, perakende satışa sunulan 15 ton kadar etin birkaç gün içinde tükenmesi bekleniyor. KTEZO’nun açıklamasında bu durumun, et ihtiyacı ve açığının giderilmesi için kontrollü ve denetim altında tedarikin devam etmesi gerektiğini ve taze karkas et için de girişimlerin kaçınılmaz olduğunun altı çizildi.

“NÜFUS ARTIŞI VE ÜRETİM AZALIŞI SORUNLARI DERİNLEŞTİRİYOR”
Ülkedeki nüfusun plansız bir şekilde artmasının ve özellikle küçükbaş hayvan üretiminin azalmasının, et krizinin temel nedenleri arasında olduğu vurgulanan açıklamada, yıllar boyu yoğun popülizmle karşı karşıya kalındığı ve bu durumun göz ardı edildiği belirtildi. Yanlış tarımsal politikalar nedeniyle et fiyatlarının yükseldiği ve bu durumun alım gücü düşük kesimlerin et tüketememesine ya da Kıbrıs’ın güneyine geçerek ihtiyaçlarını oradan karşılamasına yol açtığı ifade edildi. Ayrıca, fiyat avantajı ve et açığından dolayı güneyden kuzeye sağlıksız koşullarda et kaçakçılığının arttığına dikkat çekildi.

“ET AÇIĞI KÜÇÜK BİR KESİMİ ZENGİN EDİYOR”
KTEZO, ülkedeki et açığının küçük bir azınlık kesimin küpünü doldurmasına ve bu kesimin güç odağı haline gelmesine yol açtığını belirtti. Bu statükonun uzun yıllardır görmezlikten gelindiği ve durumu çözmek yerine popülizm yapılmasının eleştirildiği açıklamada, et sorununun siyaseten nasıl bir boşlukta olduğumuzu tekrar ortaya koyduğu vurgulandı.

ÇÖZÜM ÇAĞRISI
KTEZO, et ithalatının dondurulmuş etin yanı sıra daha yoğun bir şekilde karkas eti de içermesi gerektiğini belirtti. Bunun yanı sıra, üretim ve tarımsal politikaların gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekildi. “Bu sorunları çözmek için, istememiz ve bazı güçlere boyun eğmememiz halinde, başarmamamız için hiçbir neden yoktur,” diyen KTEZO Yönetim Kurulu, çözüm için acil adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi