Derya Tatar’a sordu: “UBP Kurultayına da mı Rumlar müdahale etti!”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekili Doğuş Derya, Tatar'ın 'müzakere etmeden de müzakere edilir' sözlerinin Kıbrıs Türk halkı adına başka bir devletin müzakere ettiğinin açık itirafı olduğunu vurguladı.

Bugün Kıbrıs

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Lefkoşa milletvekili Doğuş Derya, “Kurumsal ve Toplumsal Çöküşün Siyasi Sebepleri” konusunda güncel konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanlığındaki Ersin Tatar’ın Meclis’te dün yaptığı bilgilendirme toplantısına ilişkin aldığı notlarını aktardı ve oturumun kapalı yapılmasını eleştirdi. Derya, Tatar’ın ‘müzakere etmeden de müzakere edilir’ sözlerinin Kıbrıs Türk halkı adına başka bir devletin müzakere ettiğinin açık itirafı olduğunu vurguladı.

Derya, dünyada ciddi gelişmeler yaşandığını, Türkiye- Yunanistan yakınlaşması, AB’de aşırı sağın yükselmesi, Filistin’de yaşananların Kıbrıs’ı da yakından ilgilendirdiğini dile getirdi.

Tatar’ın toplantıda egemen eşitlik tezine değindiğin söyleyen Derya, bunun üzerine kendilerinin, federasyon tezinin de egemenlik içerdiğini söylediklerini belirtti. Derya, Tatar’ın kendisine yöneltilen soruları yanıtlamadığını da dile getirdi.

Tatar’ın söylemlerinin içini dolduramadığını söyleyen Derya, Mecliste ve Meclis dışında yaptığını açıklamaların “tutarlı olmadığını” kaydetti.

CTP’li vekil, Tatar’ın Rumların Enosis istediğine ilişkin söylemlerini ve BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ın sivil toplum ziyaretlerine ilişkin değerlendirmelerini de eleştirdi. Cuellar’ın yürüttüğü stratejinin çok etkili bir sistem olduğunu ve başka birçok çatışmalı bölgede uygulanarak başarıya ulaştığından Tatar’ın haberi olmadığını söyleyen Derya, şöyle devam etti:

“Bütün yaşadıklarımız bir gün gidip Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yama olalım diye bu toplumun dirayetini kırmak için Rumlar tarafından yapılan şeylermiş. Bizim bugün yaşadığımız zorluklar ‘Rum-Yunan ikilisi’nin yarattığı kuşatma yüzünden oluyormuş. İnsan gülümsemeden dinleyemiyor tabii bunu.

Sormak istiyorum; ülkeyi elektriksiz bırakan Rumlar mı? Ülkeyi susuz bırakan Rumlar mı? Nüfusu onlar mı değiştiriyor? Kıbrıs’ın kuzeyini sorma gir hanına dönüştüren Kıbrıslı Rumlar mı?

‘Ne emirname ne imar planı! Yürüyün de korkmayın’ diyen Hristodulidis mi? Bugün ülkede tarımsal arazi bırakmayan, her yerin peşkeş çekilmesine neden olan, inşaat furyası, betondan kalelerle memleketin elden gittiği noktada Rumlar mı geçirdi yabancılara satılan taşınmaz malların sayısının artırılmasını?

59 milyon Euro’yu Emrullah Turanlı’ya Rumlar mı peşkeş çekti? Yetmezmiş gibi yeni kumarhaneli otel yapsın diye, hazırlık yapan, şans oyunları vergisini yüzden 10’dan yüzde 5’e indirerek kumarhane baronlarına kıyak sağlayan Rumlar mı? Stefanou mu Hristodulidis mi? Hangisidir?

Kirli yakıt alıp, KIB-TEK’in santrallerinin zarara uğramasına neden olan, yıllarca iletim, dağıtım, üretim diye ayrıştırıp da ‘ona göre reforme edeceğiz’ adı altında yatırım yapılmasına izin vermeyen, KIB-TEK’in yönetim kuruluna partizanca, liyakatsiz atamalar yaparak kurumu kemiren, 675 TL borcu olan insanların elektriği kesilirken, borcu 92 milyon TL’ye ulaşmış Emrullah’ın borcunu hala daha talep etmeyenler Rumlar mı?

Yurttaşlık politikasını istismar ederek, siyasi iradeyi değiştirmeye çalışan, seçimlerimize müdahale edenler de mi Rumlar? UBP kurultayına müdahale edenler de mi Rumlar?

Yapmayın Allah aşkına, karikatür ettiniz memleketi.”

Derya, Tatar’ın birçok soruyu yanıtsız bıraktığını da sözlerine ekledi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi