CTP’li Gulamkadir’den hükümete sert eleştiri: “İşçileri köle gibi çalıştırıyorsunuz”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Güzelyurt İlçe Başkanı Çağlar Gulamkadir, narenciye toplama işinde çalıştırılmak için üçüncü ülkelerden getirilen işçilerin aylardır ödenmediğini ve insanlık dışı şartlarda çalıştırıldığını vurguladı, bu durumun kabul edilemez olduğunu belirtti.

Bugün Kıbrıs

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Güzelyurt İlçe Başkanı Çağlar Gulamkadir yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin işçilere yönelik uygulamalarını sert bir dille eleştirdi. Gulamkadir, hükümetin iş bilmezlik, yalan ve beceriksizlikle dolu icraatlarının her kurumda kaosa neden olduğunu ifade ederek narenciye toplama işinde çalıştırılmak için üçüncü ülkelerden getirilen işçilerin aylardır ödenmediğini ve insanlık dışı şartlarda çalıştırıldığına dikkat çekti, bu durumu zulüm olarak nitelendirdi.

CYPFRUVEX’TE İŞÇİ KRİZİ
Gulamkadir, Cypfruvex’te kesim ekiplerinin onayı olmadan üçüncü ülkelerden getirilen işçilerin aylardır ödenmediğini belirtti. İşçilerin haklarını aramak için eylem yaptıklarını ve Cypfruvex yönetiminin anlaşmalara uymayarak kontaktörlere ödeme yapmadığını söyleyen CTP Güzelyurt İlçe Başkanı şöyle devam etti:

“Üçüncü ülkelerden devlet eliyle getirilen işçilere, ülkemize gelmeden çalışmak için taahhütte bulunacak ancak aylardır bir kuruş para vermeden çalıştıracaksınız. Bu insanlar ne yer ne içer demeden insafsızca insan haklarına aykırı şartlarda köle gibi devlet eliyle çalıştıracaksınız. Bunu asla kabul etmiyoruz.”

“YENİ İŞÇİ GETİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR”
Mevcut işçilerin ödenmemesine rağmen yeni işçilerin getirilmeye çalışıldığını belirten Gulamkadir, bu durumun mevcut kaosu daha da derinleştirdiğini ifade etti. Geçtiğimiz sezonlarda daha az işçi ile işlerin tamamlandığını, ancak şu anda çalışan sayısının iki katına çıkmasına rağmen kesimlerin geriden geldiğini söyledi. Yeni işçilerin getirilmesi sürecinde komisyon alınıp alınmadığının açıklanmasını istedi.

YANDAŞLIK VE HAKSIZLIK İDDİALARI
Kesim sıralarında ve ödemelerde yandaşlara menfaat sağlandığını ifade eden Gulamkadir, bahçelerini kesmek isteyenlerin sıralarında ayrıcalık yapıldığını ve ödeme planlarında yandaşlarına öncelik verildiğini belirtti. Geç kalınmış ödemelerin üreticilerin banka hesaplarına yapılırken, yandaşlara Cypfruvex’ten çek çıkarılarak öncelikli ödeme yapıldığını söyledi.

Üretim ve Gelecek Endişesi
Üretim maliyetlerinin arttığını ve yönetimsel hatalar nedeniyle üreticilerin zor durumda kaldığını belirten Gulamkadir, üreticilerin ürünlerini değerinin çok altında satmak zorunda kaldıklarını ve gelecek yıl için umutsuzluğa kapıldıklarını ifade etti. “Hükümet edenler, Tarım bakanlığı ve Cypfruvex yetkilileri sürekli bir şekilde propaganda yapıp sorunlara sorun katıyorlar, üreticiyi, işçiyi ve sektörden ekmek parası kazanan herkesi tüketmeye çalışıyorlar” diyen Gulamkadir, narenciye sektörünün gözden çıkarıldığını ve üreticilerin bahçelerini kurutmaya başladığını söyledi. Gelecek yıl kaliteli ve verimli ürün çıkmasının beklenemeyeceğini, bu durumun tarım sektörüne büyük darbe vuracağını belirtti.

ÇÖZÜM ÇAĞRISI
Gulamkadir, Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin tarım politikalarının bir an önce uygulanması gerektiğini, aksi takdirde üreticilerin biteceğini ve tarım sektörünün yok olacağını söyledi. Hükümeti, Tarım Bakanlığı ve Cypfruvex yetkililerini eleştirerek, üreticilerin, işçilerin ve sektörden ekmek parası kazanan herkesin haklarını koruyacak adımların atılması gerektiğini vurguladı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi