Velilerin kayıt savaşı: Nüfus çok, okul yok!

Veliler çocuklarını okula kaydettirebilmek için gece boyunca sırada bekledi, sosyal medyaya yansıyan görüntüler toplumda bir kez daha öfke yarattı. Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, konuyu Bugün Kıbrıs'a değerlendirdi

Bugün Kıbrıs

2024-2025 Öğretim Yılı İlkokul kayıt dönemi bu yıl maratonla başladı. Yetersiz okul sayısı nedeniyle aileler çocuklarını yerleştirecek okul bulmakta zorlanırken, bir kısım veli de kayıt yaptıracağı okulun önünde kayıt gününden bir gece önce sıraya girdi.

Sosyal medyaya yansıyan görüntüler toplumda şaşkınlık, öfke ve hayal kırıklığı yarattı. Birçok sosyal medya kullanıcısı paylaşımların altına yaptığı yorumlarda, bu durumun ilk başta “şaka” olduğunu düşündüğünü belirtirken, diğer kullanıcılar ise eğitim sistemindeki eksiklikleri ve devletin planlama yetersizliği eleştirdi. Bazı yorumlarda ise, torpile dikkat çekildi.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş’e konuyla ilgili Bugün Kıbrıs’a yaptığı açıklamada, “İnsanları bu duruma düşürenler utansın!” dedi. Maviş, ilkokullardaki nüfusun yüzde 57’sinin KKTC, yüzde 33’ünün TC ve yüzde 10’nun da Türkçe konuşmayan öğrencilerden oluştuğunu ifade ederek, “Biz her şeyi yüzde 57’ye göre planlarsak yol alamayız, bununla ilgili ayrı kaynaklar yaratıp araştırma yapmak gerekir” dedi.

OKULUN BRANŞ ODALARI BİLE SINIFA ÇEVRİLDİ
Maviş, on sınıf olarak tasarlanan Dr. Suat Günsel Devlet İlkokulunun, geçtiğimiz yıl 12 sınıfa ulaştığını, bu yıl ise 19’a çıkması öngörüldüğünü kaydetti. Okulun bütün branş odalarının sınıfa çevrildiğini ve bunlara ek olarak da okul bahçesine iki adet konteyner koyulduğunu ifade eden Maviş, okulun 20 sınıfta durması gerektiğini aksi takdirde başka sorunların çıkacağını vurguladı. Bakanlığın, ‘buraya 3,5 konteyner daha koyarız’ mantığıyla hareket etmekten vazgeçmesi gerektiğini söyleyen Maviş, bölgenin en az iki ilkokula ve bir de anaokuluna daha ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Maviş konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Okula talep olacağı bilindiğinden, okul sabah sıra numarası dağıtacağını söyledi. Gece 23.00’ten itibaren insanlar okula toplanmaya başladı. Okulun saat 08.00’de açılmasına rağmen okul müdürü 04.30’da okula gitti. Okul müdürü okula gittiğinde 38 kişinin, kendi aralarında oluşturdukları sıra numaraları ile kayıt için beklediğini gördü. Okul kapanış saatine kadar, ilk kayıt gününde Dr. Suat Günsel İlkokuluna bölgede ikamet eden 71 birinci sınıf öğrencisi kaydedildi. Bunun dışında bölgede çalışan ailelerin de bu okula talebi var. Şu anda onların kayıtları Eylül ayına bırakıldı. Öncelik o bölgede ikamet eden kişilere verildi. Okullara kayıt için bölgede yaşanıldığına dair bazı kurallar ve belgeler var. Bunlara uyulması gerekiyor. Bu belgeleri titizlikle incelemek gerekiyor. Sahte beyanlarla bu belgeleri elde edenleri denetlemek de muhtarlara ve belediyelere de görev düşüyor.
İlk kayıtların yanında ara sınıflara da talepler var. Bunlar genelde özel okullardan devlet okullarına dönüş yapan 2.,3.,4. ve 5. sınıf öğrencileridir. Çok sınırlı sayıda yer olmasına rağmen, ara sınıflar için kapasitenin üstünde talep var. Okulun alan olarak iki katına çıkmış bir durumu var şu anda. Dr. Suat Günsel Devlet Okulu yeni bitmiş bir okul olmasına rağmen talebi karşılamak için konteyner sınıflar yerleştiriliyor. Hoş bir görüntü değil. Eğitim Bakanlığı bunu göz önünde bulundurması gerekiyor. Bu yılın ihtiyaçlarına dönük olarak, okulun da kapasitesi aşmayacak bir öğrenci sınırıyla, ihtiyaç olan beton sınıflar inşa edilmelidir. ‘Zamanımız yok, üç ayımız var’ mazeretlerinin arkasına kimsenin sığınasına gerek yok. Görüyoruz ki külliye inşaatında günde 24 saat çalışılarak sonlandırılmaya çalışılıyor. Aynı özveri ile çalışacak bir bakan bir de inşaat şirketi üç ay içerisinde oraya ihtiyaç olan 4 ile 6 sınıf inşa edebilir. Bu da ancak planlamayla olabilir. Nüfusu bilmediğimiz bir ülkede plan yapmaya çalışıyoruz. Son üç yılda yüzde 5 oranında bir artış var genel nüfus içerisinde. Bu artan nüfusun bölgeleri de belli, Girne, Gönyeli ve İskele.”

Yetersiz okul sayısı nedeniyle yaratılan kaosun sebebinin planlama yapamayan hükümet olduğunu vurgulayan Maviş, Alsancak, Yeniboğaziçi, Kaymaklı-Dumlupınar, İskele ve Dikmen’de de benzer durumlar yaşandığını dile getirdi. Genel öğrenci sayısının okul başına oranla sınıf başına 22 öğrenci düştüğünü söyleyen Maviş, bunun gerçeği yansıtmadığını, genişleyen bölgeler ve daralan bölgeler olduğunu söyledi. Devletin bölgeleri inşaata açarken okul alanlarıyla ilgili de üstüne düşeni yapması gerektiğini vurgulayan Maviş, bunun yalnız okulla sınırlı olmadığını, poliklinik gibi diğer kamusal alanlar için de arazi rezerv edilmesi gerektiğini kaydetti. Maviş, “Doğrusu vakıf arazilerine özel okullar inşa etmek değil, kaynaklarımızı kamu okullarına ayırmaktır. Geleceğe dönük rezerv alan tutmak önemlidir. Kamu alanları için plan yapılmıyor, emirname gerçek anlamda şehri planlamıyor. Emirnamelerde kamusal, sosyal, kültürel alanlar yer almıyor. Kamu alanlarına, trafik ve şehrin akışı bakımından uygun yer rezerv etmek lazım” dedi.
Maviş şöyle devam etti:

“Ada çapında 109 okulumuz var, 23 tanesi kapasitesinin üstünde çalışıyor şu anda ve bu 23 tanesinin toplam nüfusuyla geri kalan 86 tanenin toplam nüfusu neredeyse eşit. Ciddi bir dengesizlik var. Bu dengesizlik insanların suçu değildir. Bu dengesizlik yerleşim alanlarını planlayamamak, nüfusu bilememek, zamanında kamusal ihtiyaçları karşılayabilecek ihtiyaçlar yapamamaktan geçer. Ülkeyi yönetemeyen bir hükümetin, eğitimi, sağlığı, nüfusu doğru yönetmesi zaten beklenemezdi. Bu da yaşadığımız gerçeklerden bir tanesidir. Hep okul yaparız diye övünen bir eğitim bakanı var. Bu okulları da hayırseverler yapıyor. Devletin yaptığı okullar dedikleri Merkez Bankasının karından her yıl okul yapıldığı iddia ediliyor. Gerçek anlamda eğitime ayrılan bütçeden okul yapılması mümkün değildir. Şu anda Aileler okulların finansmanını sağlamaya çalışıyor, okul yöneticileri ve öğretmenler okul faaliyetlerinin yürütülmesiyle ilgili sağdan, soldan bütçe yaratmaya çalışıyor, hayırseverler de sınıf veya okul yapıyor. Bunlar yazılı olarak hiçbir kurala bağlanmış değil. Maalesef böyle bir dönemden geçiyoruz, bu da üzücüdür.”

DİĞER BÖLGELER
Gönyeli’de bir değil iki tane ilkokula, bir ana okula bir özel eğitim okuluna ihtiyaç olduğunu dile getiren Maviş, Gönyeli Belediyesi ile bu konuda çalışma başlatıldığını anımsattı.
Alsancak’ta da hızla artan konut satışı ve gelişen turizm-hizmet sektörü çalışanlarının talebini karşılamak için yeni bir okula ihtiyaç olduğunu vurgulayan Maviş, bunun yanında Girne’nin batısının da yeni bir ilkokula ihtiyaç duyduğunu sözlerine ekledi. Karaoğlanoğlu İlkokulu ile 23 Nisan İlkokulu arasına yapılacak bir ilkokulun iki okulu da rahatlatacağına işaret eden Maviş, Girne’de ikinci bir anaokuluna da ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.
Bu bölgelerin yanında, İskele ve Yeniboğaziçi’nde de nüfusun hızla arttığını söyleyen Maviş, buralarında en kısa sürede planlanması gerektiğinin altını çizdi.
Lefkoşa Surlariçi’nde talebin düştüğünü ancak Hamitköy ve Dumlupınar bölgelerinde başlayan yeni yapılaşmalarla buralarda talebin arttığını kaydeden Maviş, bu bölgelerdeki okulların da kısa süre sonra yetersiz kalacağını sözlerine ekledi.

“İSTİYORUZ Kİ YENİ PROJELERDEN BAHSEDELİM”
Eğitimin sürekli sorunlarla anıldığını, sıklıkla problemleri konuştuklarını söyleyen KTÖS Genel Sekreteri Maviş, “Biz istiyoruz ki artık eğitimdeki yeni projeleri konuşalım. Avrupalı meslektaşlarımızla bir araya geldiğimizde, onlar okullarda uygulanan çöp ayrıştırmadan sürdürülebilir enerjiye kadar çağın gerekliliklerini konuşurken biz hala hangi okulda öğretmen eksiği, hangi okulda sınıf eksiği olduğunu konuşuyoruz. Artık okulları geliştirecek, yeni gelişen teknolojilere ayak uyduran projelerden bahsetmek istiyoruz. Bu sorunlar planlamayla giderilebilir, biz de önümüze bakabiliriz, çağı yakalayabiliriz” dedi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }