RADİKAL AVRUPA TEHLİKESİ I Avrupa’da zayıflayan ‘Merkez Sağ’ın yerini ‘Sol’ alamadı, ‘Aşırı Sağ’ kazandı

Göçmen karşıtı liderler Avrupalı seçmenin oyunu aldı. Kıbrıs’ta da sonuç değişmedi: Niyazi Kızılyürek’in yerine apolitik bir fenomen parlamentoya girdi. Göçmen düşmanı ırkçı ELAM da artık Avrupa Parlamentosu’nda.

Bugün Kıbrıs

BÜYÜK AVRUPA SARSILDI
Yaklaşık 360 milyon Avrupa Birliği (AB) vatandaşı, dünyanın en büyük uluslararası seçiminde, Avrupa Parlamentosu’nun 720 üyesini seçmek için sandık başına gitti. Göçmen karşıtı aşırı sağ partiler büyük kazanımlar elde etti. Milliyetçilik ve yabancı düşmanlığı ‘vaat eden’ partiler kazandı. Fransa’da solcu gençler AB bayrakları yakarak sonucu protesto etti.

İSTİFALAR, ERKEN SEÇİM
Avrupa Parlamentosu’nda İtalya Başbakanı Meloni’nin aşırı sağ partisi birinci oldu. Almanya’da ırkçı AfD, Hollanda’da aşırı sağ parti ID ikinci olurken, Avusturya’da aşırı sağcı FPÖ tarihi bir atılımla ilk kez birinci sırada yer aldı. Fransa’da seçimlerin galibi aşırı sağ lider Le Pen oldu. Fransa Cumhurbaşkanı Macron başarısızlık karşısında Ulusal Meclis’i feshederek erken seçime gidileceğini açıkladı. Merkez sağdan Belçika Başbakanı De Croo aşırı sağa yenilgi sonrası istifasını açıkladı.

KIBRIS’TA DA POPÜLİZM KAZANDI
Kıbrıs’ta seçimlere katılım genelde %50,5 oranında kaldı. 103 bin 281 kayıtlı Kıbrıslı Türk seçmenden sadece 5 bin 676 seçmen oy kullandı. Seçim sonuçlarına göre iki sandalye DİSİ, bir sandalye AKEL, bir sandalye ‘YouTuber/TikTokçu’ bağımsız aday Fidias Panaq, bir sandalye DIKO ve bir sandalye ELAM kazandı. Niyazi Kızılyürek parlamento dışında kalırken hiçbir Kıbrıslı Türk aday da seçmenden onay alamadı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi