Kıbrıs’ın 6 yeni milletvekili

DISY iki koltuk, AKEL bir, Bağımsız Phidias Panagiotou, DIKO ve ELAM birer koltuk kazandı.

Bugün Kıbrıs

DISY’den Loukas Fourlas ve eski Sağlık Bakanı Michalis Hatzipantela, AKEL’den Giorgos Georgiou ve DİKO’dan Kostas Mavridis, 24 yaşındaki Youtuber Phidias Panagiotou ve ELAM adına Geadis Geadis sandalye kazanan isimler oldu.

Kıbrıslı Türkler için kurulan 9 özel oy verme merkezinde 5 bin 676 oy kullanıldı. Geçerli oy sayısı 5523 olarak açıklandı. AKEL 4 bin 485 oy (%79.1), VOLT 646 oy (%11.4), YEŞİLLER 342 oy (%6.2) aldı.

DISY iki koltuk kazandı; Loukas Fourlas 53 bin 156 oy, Michalis Hatzipantela ise 31 bin 997 oy aldı. AKEL’in tek sandalyesinin sahibi 33 bin 488 oy alan Giorgos Georgiou oldu. İkinci sırada 26 bin 163 oyla Anna Theologou, üçüncü sırada ise 16 bin 545 oyla Niyazi Kızılyürek yer aldı. Kızılyürek 2019 seçimlerinde 25 bin 051 oy almıştı. Kıbrıslı Türklerin oy kullandığı tüm seçim merkezlerinde aslan payını AKEL aldı. Oy kullanan Kıbrıslı Türklerin %79’u AKEL’e oy verdi.

AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu, seçim ortamını belirleyen benzeri görülmemiş bir siyasi olgudan bahsetti. Stefanu, “Politikası, pozisyonu ve programı olmayan bir aday olan Phidias Panagiotou çift haneli yüksek bir rakam kaydetti. Seçimlerin toplumsal gerçekliği yansıtan bir ayna olduğunu düşünüyoruz. Vatandaşlarımın siyasi bir seçenek olarak siyaset dışını tercih ettiği yeni bir gerçeklik” yorumunu yaptı.

VOLT 10 BİNİN ÜZERİNDE OY ALDI
İki toplumlu siyasi parti VOLT, siyaset sahnesindeki ilk seçim varlığında 10 binin üzerinde oyla %3’e yakın bir yüzde kaydetmeyi başardı. Volt’un aday gösterdiği Kıbrıslı Türk Hulusi Kilim 1979 oy aldı. Kıbrıs’ta parlamento seçimleri yapılsaydı VOLT parlamentoya giremezdi ancak her halükarda, DIPA ve Çevreciler gibi parlamentoda varlığı olan partilerin daha küçük yüzdeler kaydettiği göz önüne alındığında bu tatmin edici bir yüzde olarak kayıtlara geçti.

Yeşiller Partisinden aday olan Oz Karahan ise ada çapında 1009 kişinin oyunun aldı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi