AP seçimlerinde aşırı sağın gerisinde kalan Macron, parlamentoyu feshederek erken seçim kararı aldı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde aşırı sağın açık ara farkla birinci olmasının ardından Ulusal Meclis'i feshederek erken seçime gidileceğini açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, pazar akşamı Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde aşırı sağın aldığı yüksek oy oranının ardından Ulusal Meclis’i feshettiğini, ülkede erken seçimlere gidileceğini açıkladı.

Macron, Türkiye saatiyle 22.00’de sosyal medyada yayınlanan beş dakikalık video konuşmasında şunları söyledi:

“Anayasamızın 12. maddesinde öngörülen istişarelerden sonra, parlamenter geleceğimizi seçimlere giderek size geri vermeye karar verdim. Bu nedenle bu akşam Ulusal Meclisi feshediyorum”

Açıklama, partisinin Avrupa seçimlerinde aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi’nin (RN) aldığı %31,5 oy karşısında %15,2 oyla ağır bir darbe almasından yaklaşık bir saat sonra geldi.

“EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR YENİLGİ”
RN başkanı Jordan Bardella, destekçilerinin Paris’te toplanmasından önce yaptığı zafer konuşmasında, Macron’a meclisi feshederek erken seçim çağrısında bulundu.

“Cumhurbaşkanı, Fransız halkının bu akşam gönderdiği mesaja sağır kalamaz. Öncelikle uygulamaya hazırlandığı gündeminden vazgeçmeli: emekli maaşlarının artan enflasyon oranına endekslenmemesi, yazdan itibaren artacak olan enerji fiyatları.” diyen Bardella destekçilerine seslendi.

“Kendisinden bu yeni siyasi durumu dikkate almasını, Fransız halkının yanına olmasını ve yeni parlamento seçimleri düzenlemesini ciddiyetle rica ediyoruz.”

“Mevcut hükümetin bu benzeri görülmemiş yenilgisi, bir döngünün sonuna ve inşa edilmesi bizim elimizde olan Macron sonrası dönemin ilk gününe işaret ediyor” diye ekledi.

AŞIRI SAĞ ‘ÜLKEMİZİN ÇÖKÜŞÜDÜR’
Macron konuşmasında “milliyetçilerin ve demagogların yükselişinin sadece milletimize değil aynı zamanda Avrupa’mıza ve Fransa’nın Avrupa’daki ve dünyadaki yerine de tehdit oluşturduğunu” söyledi.

“Aşırı sağ, hem Fransız halkının yoksullaşması hem de ülkemizin çöküşüdür. Dolayısıyla günün sonunda hiçbir şey olmamış gibi davranamam” diyerek ekledi.

İlk tur için 30 Haziran’da, ikinci tur için ise 7 Temmuz’da yapılacak ulusal oylamanın “ciddi ve ağır bir karar” ve “güven eylemi” olduğunu söyledi.

“Sevgili yurttaşlarım, size, Fransız halkının kendisi ve gelecek nesiller için doğru seçimi yapma becerisine güveniyorum. Demokrasimize, egemen halkımızın sesini duyurmasına güveniyorum. Hiçbir şey bundan daha cumhuriyetçi olamaz” diyerek ekledi.

Fransa’da seçimler genellikle her beş yılda bir, yeni cumhurbaşkanının seçilmesinden sonra yapılır. Normal şartlar altında bir sonraki seçimlerin 2027 yılının ortalarında yapılması gerekiyordu.

Euronews

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi