Avrupa Parlamentosu seçimlerinde son durum: Seçimlere katılım arttı

15.00 itibariyle oy kullanan Kıbrıslı Türklerin sayısı 4 bin 110. Kıbrıs genelinde katılım artarken bir önceki seçimlere oranla Kıbrıslı Türklerin katılımında düşüş var. Oy verme işlemi 18.00'a kadar sürecek.

Bugün Kıbrıs

Genel Seçim Kurulu Başkanı Dr. Elikkos Ilias saat 15.00’a kadar yapılan oylama sonuçlarını açıkladı. Devam eden oylama sürecinde, kayıtlı seçmenlerin %38,6’sına denk gelen toplam 269,727 kişi oy kullandı. 2019 Avrupa Parlamentosu Seçimleri’ne kıyasla katılım %9,6 artarken, 2016 Yerel Yönetim Seçimleri’ne göre ise %5,4 düştü. Seçimlere genel katılımın %32’den %44,6’ya yükseldiği belirtildi. Ayrıca, özel seçmen listesinde yer alan toplam 103,281 Kıbrıslı Türk seçmenden 4,110 kişinin özel seçim merkezlerine gelerek oy kullandığı bildirildi.

15.00 itibariyle Seçim bölgesine göre katılım oranları aşağıdaki gibi:

AVRUPA GENELİNDE 373 MİLYON SEÇMEN OY KULLANIYOR
AB üyesi 27 ülke yeni Avrupa Parlamentosunu belirlemek üzere sandık başında. 373 milyon seçmen 720 Avrupa Parlamentosu üyesini seçmek için oy kullanıyorlar.

Yaklaşık 360 milyon Avrupa Birliği (AB) vatandaşı, Pazar sabahı itibariyle dünyanın en büyük uluslararası seçiminde, Avrupa Parlamentosu’nun 720 üyesini seçmek için sandık başına gitti.

Seçimin dördüncü ve son gününde, 21 ülkede oylama yapılacak ve İtalya 00.00’da sandıklarını kapatacak son ülke olacak.

Sandık çıkış anketlerine dayalı ilk ulusal tahminlerin 19.15 itibariyle yapılması bekleniyor.

Kamuoyu yoklamaları, radikal sağ partilerin tarihi kazanımlar elde edeceğini öngörüyor. Böyle bir sonuç, AB’nin demokratik yollarla iş başına gelen vekiller tarafından yönetilen tek kurumundaki güç dengesini değiştirme ve aşırı sağcı güçlere AB politikaları üzerinde her zamankinden daha fazla nüfuz sağlama ihtimali taşıyor. Bununla beraber, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi de dahil olmak üzere Brüksel’deki Avrupa kurumlarının başına kimin geçeceği de bu seçimlerle beraber belli olacak.

Altı AB ülkesinde (Çekya, İrlanda, Letonya, Malta, Hollanda ve Slovakya) oylama halihazırda tamamlanmış durumda. Sandıklar bugün ilk kez 21 AB ülkesinde açılırken, Kıbrıs, İtalya ve Estonya’da oylama devam ediyor.

Bununla beraber, bu akşam doğrulanması beklenen bir tahmine göre, Avrupa sathında faaliyet gösteren ve sol tandanslı uluslararası bir parti olan Yeşiller, şaşırtıcı bir şekilde sekiz sandalyeyle öne geçti.

Devam edecek…

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi