Esnaf ve Zanaatkarlar Odası: Ülkede bu ağır koşullar yaşanırken, berberler üzerinden gündem değişikliğini kabul etmiyoruz!

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO), devletin dövizle ilgili çifte standart uyguladığını vurgulayarak, berberlerin emeğinin dövizle ücretlendirilmesinin adil olduğunun altını çizdi.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) Yönetim Kurulu tarafından Kıbrıs Türk Berberler Birliği’nin euro cinsinden fiyat listesi yayınlamasıyla ilgili yapılan açıklamada, berberlerin döviz cinsinden ücretlendirme yapmasının ardından yaşanan tepkilere değinildi ve ülke gündeminin berberler üzerinden değiştirilmesinin kabul edilemez olduğu vurgulandı.

“BERBERLERİN EMEĞİ DÖVİZLE DEĞER BULUYOR”
Kıbrıs Türk Berberler Birliği’nin, sundukları hizmetlerin karşılığını euro cinsinden belirleyerek bir fiyat listesi oluşturulduğu belirtilen açıklamada, bu fiyat listesinin, birlik üyeleri, yönetim kurulları ve KTEZO’nun onayını alarak yayınlandığı bildirildi. Yayınlandığı anda ülke gündeminde büyük yankı uyandırdığı belirtilen fiyat listesinin toplumun ve kurumların yüzleşmesi gereken pek çok konuyu gün yüzüne çıkardığına işaret edildi.

“DEVLETİN ÇİFTE STANDARDI”
Açıklamada, devletin döviz cinsinden kira beyanlarını kabul ettiği, hükümetin ise konut, emlak, arsa ve araba satışlarının döviz cinsinden reklam ve satışlarını izlediği ancak ses çıkarmadığı ifade edildi. Toptan malzemelerden beyaz eşyalara kadar pek çok ürünün dövize endeksli olduğu gerçeği göz ardı edilirken, emeğin döviz üzerinden ücretlendirilmesinin farklı bir muamele gördüğüne dikkat çekildi.

“BİR TARAFTA HAKİKAT, BİR TARAFTA DA TARİHİ GEÇMİŞ MEVZUAT”
KTEZO, “Çözüm belli, yol belli… Bir tarafta hakikat, bir tarafta da tarihi geçmiş mevzuat…” ifadesiyle mevcut düzenlemelerin günümüz şartlarına uygun olmadığını vurguladı. KTEZO Yönetim kurulu, devletin döviz cinsinden ücretlendirme konusunda iki yüzlü davrandığını belirterek, “Tüzüğü 2 dakikada değiştirme olanakları olduğu halde, (1 hafta kadar önce donmuş ette yapıldığı gibi) cehennemi aratmayan sıcaklara rağmen, kamu görevlilerine berberleri denetlemek üzerine sokağa çıkmaları için talimat verilir ” dedi.
Durumun kabul edilemez olduğunu ve berberler üzerinden gündem değiştirilmesinin haksızlık olduğunu belirten KTEZO, en kısa sürede tüzük değişikliği için kendi önerilerini Ekonomi Bakanlığı’na ulaştırmak üzere çalışmalara başladıklarını duyurdu.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi