BM Temsilcisi Holguin’in görev süresi uzatılacak mı? I İKTİDAR VE MUHALEFET GÖRÜŞ BİLDİRDİ

Güney basını BM Genel Sekreterinin Kıbrıs özel temsilcisi Maria Holguin’in Temmuz’da bitecek görev süresinin 3 ay daha uzatıldığını yazdı. Kaynaklarımız bu bilgiyi doğrulayamadı ancak yaşanması ihtimal olan bu gelişmeyi iktidar ve ana muhalefet partileri gazetemize yorumladı.

Bugün Kıbrıs

UBP Genel Sekreteri ve milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, Kıbrıs sorunu ve müzakere süreci hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Hasipoğlu, Kıbrıs Türk tarafının altı aylık bir süre istediğini ve bu sürenin Temmuz ayında sona ereceğini belirterek, “Ortak bir zemin varsa, bu zeminin ne olduğunun iki tarafa da izah edilmesi lazım” diyerek, bu bilgileri Rum basınından değil, resmi kanallardan duymaları gerektiğini vurguladı.

Hasipoğlu, Kıbrıs Türk halkının geleceği ve statüsünün BM ve uluslararası toplum tarafından tespit edilmesi gerektiğini ifade ederek, “Ortak bir zemin bulunursa ve müzakere süreci başlarsa, bu sürecin de bir süre sınırının olması gerektiğini” söyledi. Ayrıca, görüşmelerin uzatılmasının iki tarafın rızasıyla olması gerektiğini ve BM Temsilcisi Holguin’in makul ve tarafları ikna edecek gerekçeler sunması gerektiğini belirtti.

Kıbrıs Türk tarafının egemenlik hakkı talebine değinen Hasipoğlu, “Rumlara izolasyon uygulanmıyorsa, bize de uygulanmamalı. BM’nin hangi önerisine hayır dedik. Biz ne yanlış yaptık ki Rumlarla ayrı durumdayız?” diyerek, Kıbrıs Türk tarafının da eşit haklara sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, “Var olan bir hakkımızı talep ediyoruz; bu sürecin hamisi olan BM’nin artık bu tespiti yapması lazım” dedi.

Hasipoğlu, bir planın gündeme gelmesi için ise iki tarafça pişirilmesi gerektiğini ifade ederek, BM ve İngiltere’nin tek başına bir şey pişirmesinin anlamı olmadığını, Türkiye’nin ise Kıbrıs Türk tarafıyla istişare içinde olduğunu söyledi. Eğer yapılacaksa pozisyon değişikliğinin Cumhurbaşkanı tarafından yapılması gerektiğini belirten Hasipoğlu, UBP’nin Cumhurbaşkanına tam destek verdiğini ve konunun tüm partilerle istişare edilmesi gerektiğini ekledi.

Son olarak, Hasipoğlu, Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Meclis’te olacağını ve konunun önemine binaen UBP olarak CTP’nin bu talebini kabul ettiklerini belirtti.

AKANSOY: ÖNEMLİ GÖSTERGE OLACAK
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Sekreteri ve milletvekili Asım Akansoy ise BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Holguin’in görev süresinin 3 ay uzatılmasının, Kıbrıslı Türklere verilen önemin değerli bir göstergesi olacağını vurguladı. Akansoy, Holguin’in görev süresi boyunca Kıbrıs Türk ve Rum toplumlarının çözüm taleplerine kulak vermesini önemli bulduğunu belirtti.

Akansoy, Kıbrıs’ta kalıcı bir çözümün ancak toplumların kararlı ve cesaretli mücadelesi ile mümkün olduğunu, siyasi eşitlik ve sürdürülebilir federal bir düzenin inşa edilmesi gerektiğini ifade etti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Holguin’e güvendiğini ve Temmuz ayında Rusya’nın dönem başkanlığında Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs konusunu gündeme alacağını belirtti. Akansoy, çözüm mücadelesinin zorluklara rağmen ilerlediğini vurguladı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi