KTAMS: Ercan Havaalanında yaşanacak olası bir facianın sorumlusu hükümettir!

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, itfaiye araçlarının ICAO standartlarına uygun olmadığını, bina içindeki sistemlerin arızalı olduğunu ve hükümet yetkililerinin bu sorunlara gereken önemi vermediğini vurguladı.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, Sivil Havacılık Dairesi’ndeki teknik eksikliklerin giderilmemesi nedeniyle ciddi güvenlik tehditleri oluşturduğunu belirtti. Bengihan, yaptığı açıklamada, dairedeki birçok teknik sorunun, çalışanların ve hizmet alanların can güvenliğini tehlikeye attığını vurguladı.

Bengihan, 20 Temmuz 2023 tarihinde yeni binasına taşınan itfaiye çalışanlarının aradan on ay geçmesine rağmen teknik ekipman eksikliği yaşadığını belirtti. Özellikle Ercan Sivil Havacılık İtfaiyesi’nde alarm ve anons sistemindeki arızanın on aydır giderilmemesinin endişe verici olduğunu ifade etti. Ayrıca, itfaiyenin arama kurtarma aracının olmaması, acil durumlarda garaj kapılarının merkezden açılabilmesi için gereken sistemin faal olmaması ve binanın acil çıkış kapılarının kilitli kalmasının ciddi sorunlar arasında yer aldığını söyledi.

“İTFAİYE ARAÇLARI STANDARTLARA UYGUN DEĞİL”
Bengihan, hizmette olan itfaiye araçlarının Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı’nın (ICAO) belirlediği kategorilere göre etkin bir şekilde görev yapabilmesi için Kategori 9’a uygun olması gerektiğini, ancak mevcut araçların Kategori 7’ye bile uygun olmadığını belirtti. Yapılan tatbikatlarda itfaiye araçlarının birinin köpük atmadığı ve diğerinin de monitörünün tutukluk yaptığı tespit edildiğini belirten Bengihan, itfaiye araçlarının maksimum ömrünün 10 yıl olduğu halde, mevcut araçların 18-23 yıllık olduğunu ve gerekli servislerin zamanında yapılmadığını ifade etti.

“ÇALIŞANLAR VE HİZMET ALANLARIN CAN GÜVENLİĞİ TEHLİKEDE”
KTAMS Başkanı, itfaiye binasındaki elektrik kesintilerinin sürekli yaşandığını ve bu durumun elektronik malzemelere zarar verdiğini belirtti. Polis raporuna göre, Smart binasının tüm ikaz alarm sistemleri, yangın söndürme sistemi ve jeneratörlerin bakımlarının yapılmadığı için devre dışı kaldığını açıkladı. Tüm bu sorunların hem çalışanların hem de hizmet alanların can güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye attığını vurguladı.

“HÜKÜMET YETKİLİLERİ GEREKEN ÖNEMİ VERMİYOR”
Bengihan, emekçilerin haklarını araması söz konusu olduğunda Hükümet yetkililerinin ‘elzem hizmet’ ilan ederek grev yasağı getirdikleri Sivil Havacılık Dairesi’ni, iş güvenliği ve hizmet alanların can güvenliği söz konusu olduğunda yeterince önemsemediklerini ifade etti.
Bengihan, bu sorunlar çözülmediği sürece hem çalışanların hem de hizmet alanların can güvenliğinin tehlikede olduğunu belirterek hükümet yetkililerini, Uluslararası Sivil Havacılık Kurallarına uygun davranarak gerekli önlemleri almaya çağırdı. Bu şartlar altında oluşabilecek olası bir faciadan, başta Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı olmak üzere tüm hükümet yetkililerinin sorumlu olacağını vurguladı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi