“Orkidelerin sökülmesi yasak, üzerine inşaat yapılması yasal mı?”

Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde yaşana çevre sorunlarına dikkat çekti. Lefke’deki inşaat projelerini anımsatan Dernek, Orkide Vadisi’nin parsellenmesinin durdurulması için ilgili Bakanlığa çağrı yaptı.

Bugün Kıbrıs

Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Lefke’de yaşanan çevre sorunlarına değinerek, sembolik olarak çevre gününü kutlamanın ötesine geçilmesi gerektiğini ve sağlıklı bir çevrede yaşama arzusunu vurguladı.

“Ülkemizi, yaşadığımız toprakları sevelim. Bizler sembolik olarak çevre gününü kutlamayı istemiyoruz. Sağlıklı bir çevrede yaşamayı arzu ediyoruz” diyen dernek yetkilileri, çevre bilincinin artırılması gerektiğine dikkat çekti.

Dernek yetkilileri, “Geleceğimiz dediğimiz gençlerimize gerçekten sağlıklı bir çevre bırakıyor muyuz? Veya daha bencilce davrandığımızı düşünürsek kendimize yarın için nasıl bir çevre bırakıyoruz?” sorularını gündeme getirdi.

“LEFKE BİR GÜN İSKELE Mİ OLACAK?”
Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği’nin ajandasına eklenen yeni bir konunun ise Lefke İmar Planı’nın yayınlanmamasıyla ilgili yaşanan sorunlar olduğu belirtildi. Özellikle kıyı şeridi üzerindeki altyapısız ve plansız yatırımların bölgeye zarar verdiğini belirten dernek, “Lefke de bir gün İskele mi olacak sorusunu aklımıza getiriyor” dedi. Gelişime karşı olmadıklarını her zaman dile getirdiklerini ifade eden yetkililer, “Gelişimin planlı ve bölge değerlerine, dokusuna uygun olarak olması gerektiğini savunduk, savunuyoruz” vurgusu yaptı.

Gaziveren özelinde Lefke Belediyesi’nin ortak kontrolünde kurulması planlanan Kanalizasyon Arıtma Sistemi haberine de değinen dernek, bu sürecin takipçisi olacaklarını belirtti. Projelerin bölge dokusuna uygun olmadığını vurgulayan Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği, bölgeye gelecek büyük nüfusun kültür, değerler ve sosyal yaşam üzerindeki etkilerinin sorgulanması gerektiğini söyledi. “Okul, hastane gibi temel ihtiyaçlar konusu ise ortada” diyen dernek yetkilileri, gerçekten bu projelere ihtiyaç olup olmadığını sorguladı.

Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği’nin açıklaması şöyle devam etti:

“5 Haziran Dünya Çevre Gününü kutlu olsun demek isterdik! Sembolik olarak kutlamalar tüm hafta boyunca devam edecek ve demeçler verilecek. Etkinliklerde farkındalık artırmak için birçok slogan atılacak. Peki, gerçekte yaşanan ne? Geleceğimiz dediğimiz gençlerimize gerçekten sağlıklı bir çevre bırakıyor muyuz? Veya daha bencilce davrandığımızı düşünürsek kendimize yarın için nasıl bir çevre bırakıyoruz?”

“KALINTILARIN KORUNMASI VE İNŞAAT FAALİYETLERİ”
Dernek, Gaziveren köyünde vatandaş ihbarı sonucu durdurulan inşaat çalışmaları ve başlayan kazı çalışmalarını yakından takip ettiklerini belirtti. Eski Eserler Dairesi tarafından devam eden çalışmalarla ilgili olarak dernek, komşu parsellerin koruma altına alınıp alınmadığını ve inşaat faaliyetlerinin durdurulması gerekip gerekmediğini sorguladı. Dernek yetkilileri, “Olması gerekeni hepimiz biliyoruz ama iş ‘İradeye’ ve ‘icraata’ gelince uygulama da ortada…” diyerek yetkililerin harekete geçmesini talep etti.

“PLANLI GELİŞME VE ENDEMİK TÜRLERİN KORUNMASI”
Lefke İmar Planı’nın yayınlanmamasıyla ilgili sorunları da gündeme alan Dernek, planlı gelişmenin önemine değinerek, Orkide Vadisi olarak bilinen ve endemik türlerin bulunduğu alanlarda süregelen parselasyon ve inşaat çalışmalarına dikkat çekti. Dernek yetkilileri, “Orkideler koruma altında ve koparılması/sökülmesi para cezası ile cezalandırılıyor. Peki, bu alanların korunması ile ilgili bir düzenleme var mı? Tabii ki yok” dedi. Turizm ve Çevre Bakanlığı’na seslenerek, endemik türlerin nasıl korunacağının planlanmasını istedi.

DERE YATAKLARINA KANALİZASYON SULARI VE ÇEVRE SORUNLARI
Lefke’de gündemde olan bir diğer önemli konu ise dere yataklarına drene edilen kanalizasyon suları. Dernek, özel bir şirket tarafından kiralanan ve üniversiteye ait öğrenci yurdunun arıtma sisteminin hala devreye girmediğini belirtti. Çevre Dairesi Lefke Amirliği’ne yapılan şikayetlerin yanıtsız kaldığını vurgulayan dernek yetkilileri, “Okul içerisinde inanılmaz bir koku ve ağaçların altına akıtılan sulardan dolayı insan sağlığını tehdit eden görüntülere şahit olmaktayız” dedi. Dernek, ilgili kurumları bu soruna acilen çözüm bulmaya davet etti.

“ÇÖP DEPOLAMA ALANLARI VE YANGIN TEHLİKESİ”
Çöp depolama alanlarıyla ilgili yaşanan sorunlar da derneğin bir diğer gündemiydi. Her gün yanan çöp alanlarına dikkat çeken dernek, ilçe sınırları içerisindeki vahşi çöp depolama alanıyla ilgili fizibilite çalışması ve önerilerini yetkililere ilettiklerini belirtti. Merkezi hükümetin bu konuda bir yol haritası çizmesi gerektiğini vurgulayan dernek yetkilileri, “Uyumaya devam ettiğimiz sürece zehirlenmeye devam edeceğiz.” diyerek durumun ciddiyetini ortaya koydu.

Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği, halkı ve yetkilileri çevre bilincini artırmaya davet etti. “Unutmayalım ‘Çevre Birdir, O da Dünyadır…'” diyerek açıklamalarını sonlandıran dernek, çevre sorunlarıyla mücadelesine devam edeceğini belirtti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi