Maviş: Asgari ücretliye ‘ali cengiz’ oyunu

KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, hükümetin asgari ücret politikalarını ve elektrik zamlarını eleştirerek, halkın refahının düşürüldüğünü belirtti. Maviş, KIB-TEK’e yatırım yapılarak enerji sorunlarının çözülebileceğini vurguladı.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin asgari ücretlilere yönelik politikalarını ve enerji politikalarını sert bir dille eleştirdi. Maviş, hükümetin hem asgari ücretlilerin gelirinden kesinti yaparak hem de elektrik zamlarıyla hayatı pahalı hale getirerek halkın refahını düşürdüğünü belirtti.

Maviş, “Asgari ücretliden ‘ali cengiz’ oyunu ile 124 TL çalan hükümet, asgari ücreti pazarlık konusu yaptığı için utanç duymalıdır” diyerek hükümetin asgari ücret konusundaki tutumunu eleştirdi. Ayrıca, 124 TL’yi pazarlık konusu yapan işverenlere ve şirketlere yüzde 25 ihtiyat sandığı desteği vermeye devam edilip edilmeyeceğini sorguladı. Maviş şöyle devam etti:

“Bu oyunları bozmanın yollarından biri, en düşük kamu maaşının asgari ücret başlangıç maaşı olması ve minimum hayat pahalılığı oranında artış almasının yasal yolunun yapılmasıdır.”

Elektrik zamlarının hayatı her alanda pahalılaştıracağını belirten Maviş, “Elektriğe yapılan her zamdan AKSA kazançlı çıkmaktadır” dedi. KIB-TEK’in maliyetinin altına üretim yapmasını istemediklerini ancak zarar etmesinin de kabul edilemez olduğunu ifade etti. Maviş, “Bu noktada yapılan zam, *KW başına 0,16 dolar elektrik üretimi yapan AKSA’nın patronunun 3,3 milyar dolarlık servetine servet katması için mi? Yapılan zam TPİC ve benzeri şirketlerden Sayıştay raporuna da yansıyan ihalesiz akaryakıt alımı için mi? Yapılan zam EÜAŞ’a ödenen santral bakım için mi? Yapılan zam KALECİK Sözleşmeleri ile kurumun zarara uğratılmasından dolayı mı?” dedi.

ÜRETİME DAYALI ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Maviş, KIB-TEK’in daha ucuza elektrik üretebileceğini ancak gerekli yatırımların yapılmaması nedeniyle toplumun cebinden AKSA’ya kuruluşundan beri 1 milyar dolar ödendiğini belirtti. Teknecik Santrali’nin 310 Megavat gücü varken 220 Megavat üretim yapma ile sınırlandırıldığını vurgulayan Maviş, “KIB-TEK tam kapasite çalıştırılacak yatırıma ulaşırsa, AKSA’ya senenin 6 ayı sadece günde 5 saat ihtiyaç olacaktır. Yenilebilir enerji üretimimiz de söz konusu olduğunda AKSA’ya ihtiyacımız yok, ihtiyacımız KIB-TEK’e yatırım yapılmasıdır” dedi.

“DOĞAL GAZ ALTERNATİF OLMALI”
Hayatı ucuzlatabilecek adımların başında temiz enerjiye yatırım yapılması gerektiğini savunan Maviş, fosil yakıt yerine çevreci alternatiflerin KIB-TEK tarafından planlanmasını önerdi. Hidrokarbon yatakları çerçevesinde doğal gaz dönüşümlü santraller kurulmasının önemine dikkat çekti.

EL-Sen’in “Enerji Politikalarına İlişkin Görüşler ve KIB-TEK Algısı” konulu araştırmasının sonuçlarının yol gösterici olması gerektiğini belirten Maviş, KIB-TEK’in özerk bir yapıya kavuşturulması ve bilimsel verilerle yönetilen bir kuruma dönüştürülmesi gerektiğini ifade etti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi