Kızılyürek Mağusa’da: “Avrupa Birliği üyesi Kıbrıslı Türkler için ‘biz de varız’ deme zamanı”

Avrupa Parlamenteri Niyazi Kızılyürek, Mağusa'da yaptığı ziyaretlerde 5 yıllık görev süresi boyunca, Yeşil Hat Tüzüğünün genişletilmesinden, karma evliliklerden doğan çocukların vatandaşlık haklarına kadar yapılan çalışmaları yurttaşlara aktardı.

Bugün Kıbrıs

Avrupa Parlamenteri Niyazi Kızılyürek, Mağusa’da temaslarda bulundu, 9 Haziran Avrupa Parlamentosu seçimlerinin, Kıbrıslı Türklerin hem kendilerini hatırlatması hem de Avrupa Birliği üyeliklerine sahip çıkması anlamında önemli olduğunu söyledi.

Kızılyürek, Mağusa’yı ziyaret etti, Mağusa Belediye Başkanı Dr. Süleyman Uluçay ile birlikte, belediye personeli ile görüştü; Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde DAÜ-SEN’in düzenlediği söyleşiye katıldı, Mağusa Kültür Derneği’nin “Yeşil Bilezik” programı hakkında bilgi aldı. Kızılyürek, Mağusa Kültür Derneği Başkanı Dudu Cumaoğulları ile derneğin Avrupa Birliği ile başarılı ilişlilerini değerlendirdi.

“Oy vermek sadece Avrupa Birliği üyeliğine ve haklarımıza sahip çıkmak değil, aynı zamanda hedefimizin Avrupa Birliği değerlerinde yaşamak olduğunu tescillemek anlamında da yaşamsaldır” diyen Kızılyürek, bu seçimde Kıbrıslı Türklerin oylarının sonuçlar açısından da belirleyici olacağının altını çizdi.

9 Haziran’da AKEL adayı olarak seçime girecek Kızılyürek, ““Avrupa siyasetinin içinde yer almamız yaşamsaldır ve geleceğimiz Avrupa Birliği” içerisindedir” dedi.

“HELLİMİN COĞRAFİ TESCİLİ CİDDİ BİR KAZANIM”
Ziyaretlerinde, Kıbrıs, Avrupa Birliği ve Türkiye ilişkilerini de anlatan Niyazi Kızılyürek, 5 yıllık çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Avrupa Birliği içerisinde dil adaletsizliğine son verilmesi ve Türkçe dilinin AB’ye dahil olması için mücadele verdiğini belirten Kızılyürek, karma evliliklerden doğan çocukların Kıbrıs Cumhuriyeti yurttaşlığını alabilmesi için de ciddi mesafe aldıklarını ifade etti.
Avrupa pazarının Kıbrıslı Türk üreticiler için güçlü bir alternatif olduğunu anımsatan Kızılyürek, “Yeşilhat Tüzüğü’nde yaşanan sorunlarla ilgili Avrupa Komisyonu’na soru önergesi sunduğunu belirtti.
Hellimin coğrafi tescilinin ciddi bir kazanım olduğunu anımsatan Kızılyürek, eğitimle ilgili haklarımızın önemini anlattı, Kıbrıslı Türklerin Erasmus+ programına katılım sorununu Avrupa Parlamentosu gündemine taşıdığını ifade etti.

AVRUPA PARLAMENTOSU SEÇİMLERİNDE NASIL OY KULLANACAĞIZ?
“Seçim kütüğüne kayıtlı oy kullanabilecek Kıbrıslı Türk sayısı 103 bin.
Kıbrıs Cumhuriyeti kimliği olan herkes oy kullanabilecek. Derinya’dan Yeşilırmak’a Lokmacı’dan Ledra Palas’a geçiş noktasının yakınında kurulacak özel sandıklarda sadece kimlik kartını göstererek oy kullanmak mümkün.
Bu seçimde karma oy yok. Oy vermek istediğiniz partiye, aynı parti içerisinde en çok 2, en az 1 kişiye tercih kullanılabilir.

103 binden fazla Kıbrıslı Türk, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanmak için seçim listelerine doğrudan kaydedildi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi