“AB’de iktidarı belirleyecek isim” merkeze mi radikal sağa mı yaklaşacak?

6-9 Haziran'da yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili seçimleri öncesinde yapılan anketler radikal sağın güçleneceğini ortaya koyuyor.

Gözler milliyetçi ve göçmen karşıtı söylemlerin seçmenler üzerinde etkili olduğu Fransa, Almanya ve İtalya gibi ülkelere çevrildi.

Birleşik Krallık’ın Guardian gazetesinde de İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’yi analiz eden bir yazı yayımlandı.

Gazetenin Avrupa temsilcisi Jon Henley’nin imzasını taşıyan analiz, başlığındaki “Giorgia Meloni, Avrupa Birliği’nde (AB) iktidarı belirleyecek kişi oldu ama merkeze mi radikal sağa mı gidecek?” sorusuna yanıt arıyor.

“En zorlu rakipleri bile akıllıca oynadığını kabul ediyor. Ancak İtalya Başbakanı’nın uzun vadeli hedefleri belirsizliğini koruyor” ifadesiyle başlayan yazıda Meloni’nin geçmişi de anlatılıyor.

2012’de sağın önemli isimlerinden Silvio Berlusconi’nin partisinden ayrılan Meloni, İtalya’nın Kardeşleri partisinin kuruluşuna öncülük etmişti.

Ekim 2022’de başbakan olduğunda Meloni’nin AB karşıtı kimliğiyle Brüksel’de korku, radikal sağcılarda sevinç yarattığı bildirildi.

2019’da muhafazakarların ABD’de bir araya gelip düzenlediği CPAC konferansında “Bu AB’yi yıkın!” dediği ve Avrupa Komisyonu’nu tefecilikle suçladığı hatırlatıldı.

Jon Henley, aksi yöndeki tüm beklentilere rağmen AB’de yapıcı bir rol oynayan Meloni’nin bunu Kovid fonları almak amacıyla ve uzun vadeli bir oyun oynadığı için yapmış olabileceğini söylüyor. Avrupa seçimlerinden sonra radikal sağcı parlamenterlerin sayısının artması halinde gücünün çok daha fazla olacağına işaret ediyor.

Bu analize göre, Meloni sığınmacı politikaları, genişleme, iklim krizi, Rusya karşıtlığı gibi kilit konularda belirleyici olabilir.

Avrupa’daki radikal figürler Moskova’ya sıcak bakarken o Ukrayna’yı destekliyor. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in diğer radikal sağcılarla çalışmayı reddederken onunla iş yapabilmesinde bu da etkili olabilir.

Fransız Marine Le Pen, Macaristan Başbakanı Viktor Orbán’ın da desteğiyle Avrupa’daki radikal sağ partilerin AP’de bir süpergrup oluşturması için Meloni’ye geçen hafta çağrıda bulunmuştu.

Jon Henley, Meloni’nin Ukrayna konusundaki görüş ayrılığının bu ihtimali azalttığını öne sürerken İtalya Başbakanı’nın von der Leyen’in merkez sağ koalisyonu Avrupa Halk Partisi’ne daha da yaklaşarak merkezi değiştirebileceğini savundu.

AB Konseyi’yle Birlik’in yasa yapıcı kurumu olan ve AB bütçesine onay veren Avrupa Parlamentosu’na girecek 705 milletvekilinin belirlenmesi için 5 yılda bir seçim yapılıyor. Son seçimler Mayıs 2019’da düzenlenmişti. Parlamento seçimleriyle AB Komisyonu ve AB Konseyi başkanları da değişecek.

Guardian

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi