Elektrik fiyatlarına 1 yılda yüzde 50 artış! I CTP’den hükümete sert eleştiriler

1 Haziran 2024 tarihi itibarıyla elektrik fiyatlarına %13 zam yapıldığı açıklandı. Bu zamla birlikte ortalama elektrik fiyatı 6,8305 TL/kWh'dan 7,7185 TL/kWh’a yükseldi. Ancak bu zammın etkileri sadece yerel para birimiyle sınırlı kalmadı; döviz bazında bakıldığında fiyatlar son bir yıl içerisinde %50 artarak 24 Cent$/kWh’a ulaştı.

Bugün Kıbrıs

ARTIŞIN SEBEBİ KÖTÜ YÖNETİM VE YANLIŞ UYGULAMALAR
CTP Genel Sekreteri ve milletvekili Asım Akansoy, yaptığı açıklamada elektrik fiyatlarındaki artışın temel sebebinin enerjinin kötü yönetilmesi ve yanlış uygulamalar olduğunu belirtti. Akansoy, zamanında yapılmayan yatırımlar, yüksek maliyetli mobil gaz türbini santralleri ve Kıbtek Dizel Santralı’ndaki arızaların bu duruma yol açtığını vurguladı.

YÜKSEK MALİYETLİ SANTRALLER VE GÜNEY KIBRIS’TAN ENERJİ ALIMI
Mevcut yönetimin iki yeni Gaz Türbini Santralini daha Türkiye’den getirme çalışmasının maliyetleri daha da artıracağına dikkat çeken Akansoy, yaz döneminde Güney Kıbrıs’tan enerji satın alınmasının da bu maliyetlere ek yük getireceğini ifade etti.

KALECİK III SÖZLEŞMESİ VE AKSA’YA SUNULAN AVANTAJLAR
Kalecik III sözleşmesinde AKSA’ya verilen alım garantisi ve fatura ödemelerinde sunulan avantajların da enerji üretim maliyetlerini artırdığını belirten Akansoy, bu durumun KıbTek’in zayıflatılmasına sebep olduğunu söyledi.

DAR VE ORTA GELİRLİ VATANDAŞLAR İÇİN CİDDİ TEHDİT
Elektrik fiyatlarındaki bu artışın toplumun tüm kesimlerini olumsuz etkileyeceğini belirten Akansoy, “Bu zam ile asgari ücret artışı anlamını yitirmiş, dar ve orta gelirlinin alım gücü daha da azalmış, yatırımcı ve sanayicilerin rekabet gücü ciddi anlamda zayıflamış olacaktır” dedi.

ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI
Akansoy, hükümetin enerji politikası olmamasını, plan ve programdan uzak olmasını eleştirerek, “Çare erken seçim ile, hükümet ettiğini zannedenlerin bir an önce görevlerini halk iradesine devretmesi olacaktır” diyerek erken seçim çağrısında bulundu.

“HÜKÜMETİN YARATTIĞI KAOS TAHAMMÜL EDİLEBİLİR NOKTADA DEĞİL”
Bayram öncesi yapılan ucuz et popülizmiyle hükümetin halka yalan söylediğini belirten Akansoy, “Yalanın, liyakatsızlığın ve yolsuzluğun temsilcilerinin bir an önce hükümetten istifa etmesinden başka çıkış yolu yoktur” diyerek sözlerini sonlandırdı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi