Aynı anne-baba, iki çocuk, biri AB vatandaşı diğeri vatansız…

Kıbrıs Sorununun çözümsüzlüğü birçok alanda insan hakları ihlaline neden olmaya devam ediyor. Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis’in vatandaşlık konusundaki açılımı ise sorgulanıyor: Yoksa sadece göstermelik bir adım mıydı?

Bugün Kıbrıs

SİYASİ OYALAMA MI?
Gazetemize konuşan insan hakları savunucusu Süreyya Çelmen Değer, küçük oğluna Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı alamıyor. Değer, vatandaşlık başvurusunun yıllardır sonuçlanmamasının ardında siyasi bir oyalama taktiği olduğunu düşünüyor.

AİLE BÜTÜNLÜĞÜ TEHLİKEDE
Süreyya Çelmen Değer, eşiyle Ankara’da evlendikten sonra Kıbrıs’a taşındı. İlk oğulları Türkiye’de doğdu ve kolaylıkla Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı aldı. Ancak ikinci oğulları için aynı şey geçerli olmadı. “Aile bütünlüğü mevzusu en önemli noktalardan biri,” diyen Değer, küçük oğlunun vatansız kalması nedeniyle ailece yurtdışına çıkamadıklarını ve oğullarının bu durumu anlamakta zorluk çektiğini belirtiyor.

KIBRIS VATANDAŞLIĞI VERİLMİYOR
Değer, küçük oğluna hamileyken ara bölgede çalıştığı için güneyde doğum yapmayı tercih etti. Ancak başvuruları, “tipik zorunluluk doktrini” ve “babası yasa dışı limanlardan adaya girdi/savaş suçlusu” gerekçesiyle reddedildi. “Vatansız değil bu çocuklar, TC’den alabilirler” denmesine rağmen Türkiye’den de vatandaşlık alınamadı çünkü sistemin menüsünde Kıbrıs’ın güneyi yok.

2018’DEN BERİ HUKUK MÜCADELESİ
2015 doğumlu oğulları için 2018’de dava açan Değer ailesi, belgelerini apostilleyip sundu. Mahkemede İçişleri Bakanlığı’nın vatandaşlık hakkını teslim ettiğini belirten Değer, buna rağmen uygulamaya geçilmediğini ve davanın sürekli ertelendiğini ifade ediyor. “En son Eylül’e gün verdiler. Mahkeme kararı Eylül’de çıkacak. O zaman da dört ayımız var ya verecekler ya AİHM’e taşıyacağız,” diyor.

SİYASİ BİR OYALAMA TAKTİKLİĞİ
Değer, sürecin sürekli ertelenmesinin ardında siyasi bir hamle olduğuna inanıyor. “Neye göre kime göre veriyorlar,” sorusunu yönelten Değer, Hristodulidis hükümetinin samimiyetsizliğinden şikayetçi. “Açılım dediler, madem biz bu açılımın kriterlerine birebir uyuyoruz, bekledikleri nedir? Neden sadece 14 kişi? Yoksa sadece göstermelik bir adım mıydı?” diye ekliyor.

BİR ANNENİN DUYGULARI
Süreyya Çelmen Değer yaşadığı hayal kırıklığını ve haksızlığı şöyle dile getirdi: “Bir şekilde tolere ediyorduk ama şimdi küçük de büyüdü ve kimlik sorunu olduğunu biliyor. Siz giderseniz ben gelemem demesi ne kadar ağır bir yük bir anne-baba için… Başvurumuzun alınmadığı gün yaşadığım ezikliği anlatamam. İki çocuk, aynı anne-aynı baba. Biri AB vatandaşı diğeri vatansız. Elbette bu çocuğun vatanı Kıbrıs ama gördüğü muamele o kadar kötü ki.”

Kıbrıs Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Muhaceret Dairesi tarafından verilen cevap:

Belgenin Türkçesi:
KIBRIS CUMHURİYETİ İÇİŞLERİ BAKANLIĞI NÜFUS VE MUHACERET DAİRESİ LEFKOŞA 1457
Dosya no: R22-00436
Telefon: 22308800
Fax: 22308742
e-mail: [email protected]
11 Nisan 2022
Sayın
Süreyya Celmen
(Özgür Deniz Değer adına reşit olmayan çocuk için)
Nikolettas Haralambidi DEPE
Bubulinas 15, Megaro POVEK, Ofis 302
1060 Lefkoşa
Konu: Kökene dayanarak Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı alma başvurusu
Özgür Deniz Değer adlı oğlunuzun kökenine dayanarak Kıbrıs vatandaşı olarak kaydedilmesiyle ilgili başvuruza ilişkin size şu bilgileri verme talimatına sahibim:
A.N141(1)/2002 Nüfus dosyasının 109(1) maddesine göre, Bakanlar Kurulunun farklı bir karar alması dışında, ebeveynlerden herhangi birinin cumhuriyette yasadışı girişi veya kalması durumunda, vatandaşın kaydını yasaklar.
B.Bu nedenle Bakanlar Kurulu 14.02.2007 tarihinde bu tür kişilerin kaydında kolaylık sağlamak için şu kriterleri belirledi:
1)20.07.1974 tarihinde veya öncesince doğmuş çocuklar
2)Yabancı uyruklu ebeveyni Türk vatandaşı değil bir başka ülkenin vatandaşı olan çocuklar (mütekabiliyet sistemi geçerli olan başka bir ülke vatandaşı ya da Avrupa vatandaşı)
3)Ebeveynlerinin evliliğinin herhangi bir zamanda yurtdışında veya 20.07.1974 öncesinde Kıbrıs’ta yapılmış çocuklar
4)Kıbrslı Türk anne/babası 1974 olaylarından bağımsız olarak Türk vatandaşıyla (yurtdışında iş veya eğitim nedeniyle) ilişkisi olan çocuklar
5)Ebeveynleri karma köy Pile’de ikamet eden çocuklar.
C. Yukarıdakilere göre, başvurunuzun, B(3) bendine göre ebeveynleri yurtdışında evlenen çocukların durumuna ilişkin yukarıda belirtilen kriterlere uygun olmasına rağmen, çocuğunuzun kaydı şu anda işleme konulamayacak, ancak bekleme listesine alınacak ve İçişleri Bakanı tarafından talimat verildiğinde Bakanlar Kurulu’nun önüne sunulacaktır.
Saygılarımla
Andri Stilianu
Müdür Yardımcısı

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi