AKPA Komitesi Mağusa Raporu’nu onayladı

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi’nin Oslo'da gerçekleştirilen oturumunda, Komite Raportörü “Mağusa’nın yasal sakinlerine iadesi çağrısı” yaptı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi’nin (AKPA) Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, cuma günü İtalyan Milletvekili Piero Fassino’nun Mağusa Raporu’nu ve ön kararını kabul etti.

Yapılan resmî basın açıklamasına göre, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi’nin Oslo’da gerçekleştirilen oturumunda, Komite Raportörü “Mağusa’nın yasal sakinlerine iadesi çağrısı” yaptı.

İtalyan Milletvekili Piero Fassino, Komite toplantısında çoğunluk tarafından kabul edilen ön kararı ve raporunu sundu. Toplantıda bazı değişiklikler de tartışıldı. Komitede hazır bulunan Türk milletvekilleri, rapor ve karara karşı oy kullandılar ve karşı görüş bildirme niyetinde olduklarını açıkladılar.

AKPA Komitesi toplantısında konuşan Kıbrıs Milletvekili Giorgos Loukaides, raportöre raporu için teşekkür etti; bu raporun, Kıbrıs sorununun çözümü açısından AKPA’nın Kıbrıs’taki duruma ve Mağusa’ya verdiği önemi yansıttığını ifade etti.

Loukaides konuşmasında, Kıbrıs Rum tarafının, Mağusa’nın Birleşmiş Milletler idaresi altında meşru sakinlerine geri verilmesini öngören Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 550 ve 789 sayılı kararlarının uygulanması gereğine olan bağlılığını tekrarladı; Türk tarafına, Kıbrıs’ta “iki devletli” çözüm yönündeki kabul edilemez iddiasından vazgeçmesi ve Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm için müzakere masasına dönmesi çağrısında bulundu.

AKPA Komitesi’nin kabul ettiği ön karar ve Mağusa Raporu haziran ayında yapılacak oturumda nihai onay için AKPM Genel Kurulu’na sunulacak.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi