Her üç İsrailliden biri Gazze Savaşı’nda “yeterince ileri gidilmediğini düşünüyor”

18 yaş ve üstü 1001 İsrail yurttaşıyla düzenlenen ankette, katılımcılardan yalnızca beşte biri Gazze'deki askeri harekatın maksadını aştığını düşündüğünü söyledi.

ABD merkezli düşünce kuruluşu Pew Araştırma Merkezi’nin anketinde, İsraillilerin çoğunun Gazze savaşını desteklediği ortaya kondu.

Perşembe günü yayımlanan çalışmada, katılımcıların yüzde 39’u Gazze’deki operasyonları “doğru” bulurken, yüzde 34’ü “yeterince ileri gidilmediğini” savundu. Yüzde 19’luk bir kesim ise askeri harekatta “çok ileri gidildiğini” düşündüğünü belirtti.

Araştırma, 3 Mart-4 Nisan’da, İsrail’in hava saldırılarında World Central Kitchen adlı yardım kuruluşunda çalışan 7 kişinin öldürülmesinden önce yapıldı.

Ankete göre İsraillilerin çoğu, Tel Aviv yönetiminin Hamas karşıtı hedeflerine ulaşabileceğine inanıyor. Ancak savaşın süresi ve kapsamına dair ortak kaygılar da söz konusu. Her 10 kişiden 7’si savaşın uzun sürmesinden ciddi endişe duyduğunu söyledi.

Pew Araştırma Merkezi’nin yardımcı direktörü Laura Silver, anket sonuçlarına ilişkin şunları söyledi:

“Başbakan Binyamin Netanyahu’yu destekleyenlerin, Hamas’a askeri operasyonla yanıt verilmesinin doğru olduğunu veya savaşta yeterince ileri gidilmediğini söyleme olasılığı, Netanyahu’yu desteklemeyenlere kıyasla çok daha yüksek.”

İsrail halkının savaşa çok farklı şekillerde yaklaştığına dikkat çeken Silver, Gazze’nin gelecekteki yönetimine dair fikir ayrılıkları yaşandığını da belirtti.

Ankete göre katılımcıların yüzde 40’ı savaştan sonra Gazze’yi İsrail’in yönetmesi gerektiğini savunurken, yüzde 18’i bu görevi Batı Şeria’daki Filistin Ulusal Yönetimi’nin üstlenmesi gerektiğini söyledi.

Ayrıca İsraillilerin yüzde 60’ının, ABD Başkanı Joe Biden’ın Gazze savaşıyla ilgili politikasından memnun olmadığı da dikkat çekti. Ancak katılımcılar savaşın diplomatik yollardan çözümünde ABD’nin önemli bir rol oynayacağını düşünüyor.

Yüzde 72’lik kesim bu görev için ABD’yi tercih ederken, Avrupa ülkelerinin süreci yürütmesi gerektiğini savunanların oranı yüzde 38’de kaldı.

Diğer yandan İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) dün yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’ndeki Refah’ın doğusunda yürütülen askeri operasyonların, şehrin merkezine kaydırıldığı duyuruldu.

IDF, Mısır sınırındaki Refah’ın merkezinde yürütülen operasyonlarda, roketatar ve mühimmat depolarının yanı sıra yeraltı tünelleri tespit edildiğini öne sürdü.

Ordu, harekatın “istihbaratla desteklendiğini ve hedeflere nokta atışı saldırılar düzenlendiğini” savundu.

Öte yandan İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi’nin, Hamas’ın elindeki tüm rehinelerin serbest bırakılacağı bir anlaşma için savaşı bitirmeyeceklerini söylediği belirtildi.

İsrail’in önde gelen haber sitelerinden Times of Israel, Hanegbi’nin bunu perşembe günü rehine yakınlarıyla yaptığı görüşmede söylediğini aktardı. Haberde, “ilk kez üst düzey bir İsrailli yetkilinin böyle bir itirafta bulunduğu” ifade edildi.

Hanegbi’nin sözlerinin, Hamas’ın kalıcı bir ateşkeste ısrar ettiği, İsrail’inse sadece operasyonları geçici olarak durdurmaya yanaştığı müzakere sürecindeki çıkmazı gözler önüne serdiği yorumu yapıldı.

Kanal 12’nin aktardığına göre, Netanyahu’nun yardımcısı Hanegbi, Tel Aviv yönetiminin kadın, yaşlı ve yaralı rehinelerin serbest bırakılmasını öngören bir anlaşmayı “birkaç ay içinde” imzalayabileceğini söyledi. Hamas’ın elindeki 121 rehineden 33’ü bu gruba giriyor. IDF, rehinelerden 37’sinin öldüğünü de doğrulamıştı.

Erkek ve askerlerden oluşan diğer rehinelerin kurtarılması için ateşkes müzakerelerinde ileri safhalara geçilmesi gerektiği belirtildi.

Hanegbi, çarşamba günkü açıklamasında da Gazze’deki askeri operasyonların en az 7 ay daha sürebileceğini söylemişti.

Independent Türkçe, Times of Israel, Washington Post

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi