KTÖS: Eğitim Bakanlığı ve Hükümet okul güvenliğinde sınıfta kaldı

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, Karşıyaka Merkez İlkokulu'nda tavanın çöktüğünü dile getirerek, olayın okul saatleri dışında olduğu için facianın eşiğinden dönüldüğünü söyledi.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, yaptığı basın açıklamasında Eğitim Bakanlığı ve hükümetin okul güvenliği konusunda yetersiz kaldığını belirtti. Maviş, eğitimde nitelik ve okul güvenliğinin her öğrencinin, öğretmenin ve okul çalışanının temel hakkı olduğunu vurgularken, ülkemizdeki eğitim binalarının mevcut durumu nedeniyle bu hakların ihlal edildiğini ifade etti.

“DEPREM DENETİM KOMİTESİ ÇALIŞMALARI VE YETERSİZLİKLER”
Maviş, Deprem Denetim Komitesi tarafından yürütülen mevcut kamu okullarının onarım, tadilat ve güçlendirme projelerinin durumuna da değindi. Toplamda 124 okulun onarım projeleri arasında bulunduğunu, bunlardan 58’inin komiteden geçtiğini ve 12’sinin kullanım dışı bırakıldığını belirtti. Geriye kalan 112 okuldan 46’sının ihalesinin tamamlandığını, 66’sının ise proje aşamasında olduğunu söyledi.

“FACİANIN EŞİĞİNDEN DÖNÜLDÜ”
Burak Maviş, 8 Şubat tarihinde yaptıkları açıklamada, okullarla ilgili sonuçların ve projelerin paylaşılmasının geciktiğini belirttiklerini hatırlatarak, bugün ise daha büyük bir facianın eşiğinden dönüldüğünü ifade etti. Karşıyaka Merkez İlkokulu’nda tavanın çöktüğüne dikkat çeken Maviş, bu okulun sadece gözlemden geçirilmiş olup, ‘güçlendirme gerektirmeyen okul’ olarak belirlenmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Eğitim Bakanlığı ve hükümete yönelik acil ve etkili adımlar atılması çağrısında bulunan Maviş, temel taleplerini şu şekilde sıraladı:

Sadece gözlemden geçen ve/veya güçlendirme gerektirmeyen olarak belirlenmiş okulların yeniden incelenmesi.
Yıkım kararı alınan okullar için yeni eğitim yılı öncesi acil durum planı oluşturulması.
Güçlendirme kararı alınan okullarda işlemlerin uluslararası standartlara uygun olarak ve uzman denetiminde gerçekleştirilmesi.
Süreçlerin tüm aşamalarının kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşılması.

“EĞİTİMDE GÜVENLİK TARTIŞMAYA AÇIK DEĞİL”
Maviş, eğitimde güvenliğin tartışmaya açık bir konu olmadığını vurgulayarak, Eğitim Bakanlığı ve hükümetin öğrenci ve öğretmenlerin güvenliğini sağlamak için gerekli tüm önlemleri alması gerektiğini söyledi. KTÖS olarak, bu konuda gerekli adımlar atılana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi