Esnaf ve Zanaatkarlardan vicdansızlık isyanı: Krizin sorumlusu özel sektör çalışanı mı?

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkar Odası (KTEZO) Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, asgari ücrete son gün itiraz edilerek özel sektör çalışanlarının mağdur edilmesine sert tepki gösterildi.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkar Odası (KTEZO) Yönetim Kurulu, asgari ücret tartışmalarının şiddetlenmesi ve özel sektör çalışanlarının mağdur edilmesi üzerine sert bir açıklama yaptı. Yoksulluğun arttığı bu dönemde, asgari ücretle ilgili itirazların son ana bırakılması ve özel sektör çalışanlarının artış beklentilerinin göz ardı edilmesi, odanın tepkisine neden oldu.

Yönetim Kurulu, devlet çalışanları ve emeklilerin hayat pahalılığı oranıyla maaşlarına yapılan artışlarla ödendiğini, ancak özel sektör çalışanlarının bu ayrıcalıktan mahrum bırakıldığını vurguladı. Ustalar, kalfalar ve çırakların adeta cüzzamlı muamelesi gördüğünü belirten Kurul, böyle bir dışlanmışlığın ve ayrımcılığın başka bir ülkede yaşanıp yaşanmadığı sorguladı.

Özel sektör çalışanlarının bu tartışmanın tarafı yapılmasının kabul edilemez olduğunu dile getiren Oda Yönetimi, TL’nin değer kaybı ve hayat pahalılığının durdurulamamasıyla birlikte, temel gıda harcamalarından ulaşıma kadar her alanda enflasyonun uçtuğunu ve alım gücünün ciddi şekilde azaldığını hatırlattı. Ayrıca, ekonominin daralması ve alınmayan önlemler nedeniyle Güney’e yönelmenin kaçınılmaz bir gerçek olduğunu belirtti.

Açıklamada, “Bu olumsuzluklar ifade edilir ve tartışılırken, intikam alınacak tek kesim olarak özel sektör çalışanı mı kaldı? Onları ödemeyerek veya onlardan 3 kuruş kesinti yaparak mı çözümü yaratacağız?” ifadeleriyle özel sektör çalışanlarının haksız yere krizin sorumlusu ilan edilmesine tepki gösteren Oda Yönetimi, ekonomi ve maliyenin ödeme kapasitesinin düşerken, özel sektör çalışanlarının bu yükü taşımak zorunda bırakılmasının vicdansızlık olduğunu belirtti.

Oda, çalışma yaşamının bir bütün olduğunu ve çalışanların devlet ve özel sektör diye ayrılamayacağını bir kez daha vurguladı. En çok etkilenen kesimin en çok desteklenmesi gerektiğini belirten KTEZO, ekonominin düşen kapasitesinin yükünün sadece özel sektör çalışanlarına çıkarılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

KTEZO, tüm ilgili çevreleri bir masa etrafında toplanarak çalışma yaşamının bir bütün olarak ele alınması için acil çağrıda bulundu ve statükonun bu haliyle sürdürülemeyeceğini belirtti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi