DONMUŞ ET DEĞİL, KARKAS ET UCUZLATIR

Artan nüfusa yetmeyen özellikle küçükbaş hayvan sayısındaki düşüş bugünkü pahalılığın ana nedenlerinden biri. Esnaflar kaçak etin ve pahalılığın önüne geçmek için acil olarak ithal karkas etin önünün açılması gerektiği görüşünde.

Bugün Kıbrıs

RAKAMLAR KONUŞUYOR
Esnaf ve Zanaatkarlar Odasının açıkladığı Veteriner Dairesinin verilerine göre 2016 yıllarında 353 bin 749 olan küçükbaş hayvan sayısı bugün 222 bin olarak kayıtlara geçti. Artan nüfusa karşı azalan hayvan sayısı için hiçbir adım atılmadığı vurgulandı. Odadan yapılan açıklamada “Dolayısı ile mesele ithal et meselesi değil, üretimin geriletilmiş olması, et açığının çoğalması ve fiyatların uçmasıdır” denildi.

KAÇAK ET KONUSU
Ülkede aylık 150 bin ton civarı et tüketildiği ancak bir bu kadar miktarın da güneyden kaçak olarak kuzeye geçirildiği ifade ediliyor. Hayvan üreticileri ve kasaplar arasında bu işi yapanlar olduğu, bu sebeple etin ucuzlatılması yönünde atılması gereken adımların önüne geçildiği belirtiliyor. ‘Buzlu et gelmesin’ yaygarasının da karkas etin ithalini engellemek için çıkarıldığı görüşü var.

YA GÜNEY YA TÜRKİYE
Güneyden et ithal edilebileceği gibi AB’nin girişimiyle Türkiye üzerinden de karkas et getirilebileceği belirtiliyor. Esnafların açıklamasında, yasaya aykırı “var olan” karkas et ithalatının resmileşmesi gerektiği vurgulandı. Kuzey Kıbrıs’ın mandırasının, kapılar üzerinden delik deşik olduğu belirtilirken; kontrollü, denetim altında, toplumun ihtiyaç duyduğu ve tüketebileceği kaliteli etin sağlanması gerektiği ifade edildi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi