Buzlar eridi: Hükümet hayvan üreticilerinin taleplerini aldı

Başbakanlıktaki Ünal Üstel, Hayvan Üreticileri Birliği’nin taleplerini dinledi, Cuma gününe kadar süre istedi. Hayvancılar ise temkinli: “Eylem burada bitti, ama Tarım Bakanlığı’nda devam ediyor”

Bugün Kıbrıs

Başbakanlıktaki kritik toplantıda buzlar eridi. Ünal Üstel, hayvan üreticilerinin taleplerini aldığını ve Bakanlar Kurulu toplantısında bu talepleri masaya yatıracaklarını belirtti. Üstel, öneriler arasında hayata geçirilemeyecek maddeler olması halinde ise Cuma günü Birlik yetkilileri ile tekrar görüşeceklerini söyledi.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları ise temkinli bir açıklama yaptı. “Başbakanlıktaki eylemi kaldırdık, ancak Tarım Bakanlığı önündeki eylem devam ediyor,” diyen Naimoğulları, Üstel’e önerileri aldığı için teşekkür etti.

Toplantıya hükümet kanadından, Başbakanlıktaki Ünal Üstel, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş Kelle, Ekonomi Bakanı Olgun Amcaoğlu, Maliye Bakanı Özdemir Berova, Devlet Planlama Örgütü Müsteşarı Durali Güçlüsoy ile Başbakanlık Müsteşarı Hüseyin Cahitoğlu katılırken, eylemciler tarafından ise Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada, Birlik Başkanı Naimoğulları, Üstel’e eyleme gitme sebeplerini ve hayvan üreticilerinin yaşadığı sıkıntıları aktardıklarını belirterek, Üstel’in ilgili bakanlar ve Bakanlar Kurulu’yla görüşeceğini ilettiğini söyledi. Naimoğulları, Üstel’in kendilerini Cuma günü tekrar çağıracağını ve konuların yaşanan gelişmeler ışığında yeniden gözden geçirileceğini kaydetti.

Ünal Üstel ise konuşmasında, hükümet olarak görevlerinin hem üreticiyi hem de tüketiciyi desteklemek olduğunu anımsatarak, bu dengeleri kurmak için çalıştıklarını belirtti. Üstel, her zaman üretimin yanında olduklarını vurgulayarak, yükselen et, süt ve süt ürünleri fiyatlarını kontrol altına almak için Tarım Bakanı’nın sürekli çalışmalar yaptığını belirtti. Üretimin önünü açmak için desteklere devam edeceklerini söyleyen Üstel, “Desteklerin az olduğu yerlerde, Birlik Başkanı’nın uygun göreceği insanlarla, Tarım ve Ekonomi Bakanlarımız bir araya gelerek konuşacak” dedi.

Üstel şöyle devam etti:

“Biz bugün arkadaşlarımızın önerilerini aldık ve yarın saat 17.00’de Bakanlar Kurulumuz var. Bu önerileri orada masaya yatıracağız. Hangilerini yapabiliriz, hangilerini uzun vadeye yayacağız onları konuşacağız. Yapamadığımız varsa da arkadaşlarımızı cuma günü çağırıp tekrardan bunu çözeceğiz. Ama bizim istediğimiz; birlik beraberliği sağlamak, ülkemizde insanımızın rahat etmesini sağlamak ve hem üretici hem de tüketiciyi karşı karşıya getirmemek için devlet de gerektiği yerlerde gereken sorumlulukları üstlenmiş olacak.

Bizim önümüzdeki günlerde getireceğimiz et, belli bir süreliğine gelecek. Ve o süre içerisinde de alım gücü düşük inşaları bu et ile buluşturacağız. Bundan sonraki süreçte de birlikle de istişare içerisinde ülke insanımızın güneye gidip et almaması için ve kuzeyde üretimden gelen etini karşılamak için biz hükümet olarak da elimizden geleni yapacağız.

Ben bir kez daha grevi sonlandırdıkları için Birlik Başkanı ve Yönetimine teşekkür ederim. Bizim de Bakanlar Kurulu’nun yetkilendirmiş olduğu üç Bakanımız ve iki müsteşarımız bu çalışmaları yaptılar. Bundan sonraki çalışmaları da yine basınla paylaşacağız.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi