KTEZO: Et üretimi düştü, nüfus arttı!

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) tarafından et krizine yönelik yapılan açıklamada, yasal olmayan yollarla yapılan karkas et ithalatının resmileşmesi gerektiğine işaret edilerek mevcut durumun sürdürülemez olduğu vurgulandı.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) tarafından yapılan yazılı açıklamada, özellikle küçük baş hayvan üretiminin azalırken, nüfusun arttığına işaret edildi. Oda açıklamasında, Veteriner Dairesi kayıtlarına göre 2015 ve 2016 yıllarında küçük baş hayvan sayısı 353 bin 749 olduğu kaydedilirken, bugünkü sayının 222 bin olduğu belirtildi, “üretimin geriletilmiş olması, et açığının çoğalması ve fiyatların uçmasıdır!” vurgusu yapıldı.

Güney yasal olmayan yollarla karkas et ithalinin hali hazırda yapıldığı dile getirilen açıklamada, “Esas olan: kontrollü, denetim altında, toplumun ihtiyaç duyduğu ve tüketebileceği kaliteli eti sağlayabilmektir” denildi.

KTEZO açıklamasının tamamı şöyle:

“Et tartışması birkaç gün sonra tam 2 ayını doldurmuş olacak. Birçok meselede olduğu gibi bugün de sağa sola çekenler, kafa karışıklığı yaratmak isteyenler, başka amaçlar ve popülizm için kullananlar azımsanacak gibi değil. Ancak mesele net hatta netin ötesidir. Özellikle küçük baş hayvanlarda tüm lafazanlıklara rağmen üretimi azalırken, nüfus çoğalmaktadır.

2015 ve 2016 yıllarında 353 bin 749 olarak veteriner dairesi kayıtlarına geçen küçük baş hayvan sayısı; Bugün 222 bin olarak kayıtlara geçmiştir. Bunun ne demek olduğunu bilmemek, bilmemezlikten gelmek ayıptır, günahtır. Dolayısı ile mesele ithal et meselesi değil, “ÜRETİMİN GERİLETİLMİŞ OLMASI, ET AÇIĞININ ÇOĞALMASI VE FİYATLARIN UÇMASIDIR!”. Halkın büyük bir kesiminin et tüketemez duruma getirilmesidir.

Özellikle son zamanlarda meydana gelen ve büyüyen bu et açığının nasıl kapatıldığı gün gibi ortadadır. Büyüyen fiyat farkından dolayı; ya Güney’den yasal olmayan yollarla “et ithal ederek” ya da yolcu beraberi taşıyarak bu açık giderilmededir.

Bütün bu toz duman içinde bu işten vurgun yapanlar hiç de az değildir. Dahası etteki fiyat artışlarının birçok erkek, kadın, çocuğun et tüketememesine yol açtığını da görüyoruz, yaşıyoruz. Ayni zamanda büyük bir sektör olan yiyecek- içecek ve konaklama sektörünün Güney’den ve hatta AB’den daha pahalı duruma geldiği de biliniyor.

Yola çıkarken zaten yasal olmayan yollardan “var olan” karkas et ithalatının, resmileşmesi gerektiğini cesaretle ifade etmemiz ve kurulu statükonun üstüne gitmemiz bu yüzdendir. Kuzey Kıbrıs’ın mandırası, kapılar üzerinden delik deşik olmuştur. Dünya, buraya açılmış değil belki ama biz dünyaya çoktan açıldık. Eski alışkanlıklarla ne üretim ne de tüketim, sürmez, süremez…

Buzlu et tartışması ise sadece bir ayrıntıdır. Esas olan: kontrollü, denetim altında, toplumun ihtiyaç duyduğu ve tüketebileceği kaliteli eti sağlayabilmektir.

Zam yaparak, göz yumarak, rantla ve yasa dışı yöntemlerle geleceğimizin kalmadığı gün gibi ortaya çıkmıştır. Odamız bu çerçevede, başlangıçta olduğu gibi kararlılığını sürdürmeye devam edecektir.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi