DAÜ’de öğrenciler artan harçlara isyan etti

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Öğrenci Dayanışması, artan okul harçlarını, yurt fiyatlarının dövize endekslenmesini ve yemekhane fiyatlarını protesto etmek için dün Rektörlük binası önünde eylem yaptı.

Bugün Kıbrıs

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Öğrenci Dayanışması’nın çağrısıyla 27 Mayıs Pazartesi günü düzenlenen eyleme yüzlerce öğrenci katıldığı bildirildi.

Fahiş harç zamları, yurt fiyatlarının dövize endekslenmesi, okul yemekhanesinin yüksek fiyatları ve daha birçok sorun nedeniyle rektörlük önüne yürüyen öğrenciler, burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Öğrenciler, okul dışı ve kökü dış ülkelerde olan yapıların himayesi altına girmiş ve öğrencileri temsil etmekten uzaklaşmış Öğrenci Konseyini “Konsey bizi temsil etmiyor, Konsey Dışarı” sloganlarıyla alandan kovdu. Rektörü de öğrenci taleplerini sürekli olarak göz ardı eden tavrı nedeniyle “rektör istifa” sloganlarıyla protesto eden öğrenciler, bunun bir uyarı eylemi olduğunu ve devamının geleceğini belirtti.

Eylemde okunan basın açıklamasının tamamı şöyle:

“Doğu Akdeniz Üniversitesi öğrencileri olarak, okulumuzu ticarethane olarak yöneten zihniyetin bizi bugün getiriği durum karşısında demokratik ve anayasal hakkımızı kullanmak için buradayız. Bildiğiniz gibi her yıl yapılan fahiş zamlara bu sene de yenisi eklenmiştir. Ancak bu sene sadece harç zamlarıyla yetinemeyen, bizi sömürmenin yeni arayışında olan okul yönetimi, karşımıza yurt fiyatlarının dövize< span style="margin:0px;padding:0px"> endekslenmesi, taksit imkanlarının kötüleştirilmesi gibi yöntemlerle çıkmıştır. Ayrıca İki katına varan harç zamlarını ise ”daha fazlasını da yapabilirdik ama sizi düşündüğümüzden yapmadık” diyerek savunmaya kalkmıştır. Yapılan zamların makul hiçbir tarafı nın olmadığı gibi, okul harçlarına yapılan zamlar tek başına düşünülemez. Okul yurtlarının dövize endekslenmesi, okul içerisindeki büfelerin ve okul yemekhanesinin uçuk fiyatları ve önümüzdeki dönem artacak olan hayat pahalılığı ile burada okumak çoğumuz için daha da güçleşecek, bazılarımız içinse imkansız olacaktır. Geçim derdiyle boğuşan öğrenciler, hayatta kalabilmek için kayıtdışı olarak, kölelik koşullarında, asgari ücretin altında işlerde çalışarak hayatını devam ettirmek zorunda kalıyor. Öğrencisine nitelikli ve ucuz barınma imkanlarını, kaliteli, sağlıklı ve düşük ücretli yemek fiyatlarını çok gören okul yönetimi bu yaratılan tablonun sorumlularındandır. Ve biliyoruz ki öğrenciler olarak bu duruma dur demediğimiz sürece, bu zamlar önümüzdeki dönemlerde de katlanarak artmaya devam edecektir.

Unutmayın ki bir üniversiteyi, üniversite yapan şey öğrencilerdir. Biz olmadan geriye sadece boş b inalar kalır. Ancak maalesef ki okul gelirlerinin neredeyse tamamını öğrenci harçlarından elde etmeye çalışan bu düzen, okulumuzu bir ticarethane olarak görmektedir. Üstelik parayı verenin değil, parayı alanın düdüğü çaldığı bir ticarethane. Bu anlayışa, bu okulun gerçek sahipleri olan öğrenciler olarak artık yeter diyoruz. Pek çok arkadaşımız artan harç fiyatları ve barınma sorunundan dolayı okulunu dondurmayı, yatay geçiş yapmayı düşünürken, rektörlük olarak buna bir çözüm bulmak sizin göreviniz, aldığınız maaşların sorumluluğudur.

Değerli arkadaşlar, okulda güçlü bir öğrenci muhalefeti bulunmamasının verdiği cesaretle her yıl rahatça sömürüldük. Kötü yönetimlerin, ekonomik krizlerin bedelini hep biz öğrencilerin sırtına yüklediler. Öğrencileri temsil etmekle yakından uzaktan hiçbir ilgisi kalmamış Öğrenci konseyini, kökü dışarda yapıların maşasına çevirdiler. Bizleri geldiğimiz ülkelere göre ayırıp, aynı eğitim için farklı fiyatlar talep ettiler. Artık yeter! Daü Öğrenci Dayanışması olarak düzenlediğimiz bu eylem bir uyarı niteliği taşımaktadır.

Öğrenciler olarak taleplerimiz karşılanmadıkça, biz müşteri, ihtiyaçlarımız külfet olarak görülmeye devam ettikçe, demokratik ve anayasal haklarımızı kullanmaya, hakkımızı aramaya devam edeceğiz! Öğrencinin sesi artık hiç dinmeyecek!

Öğrenciler olarak Yapılan Fahiş zamların geri çekilmesini talep ediyoruz!

Eski taksit sistemine geri dönülmesini ve taksitlere faiz uygulanmamasını talep ediyoruz!

Eğitim harçlarının öğrencilerin uyruğuna göre ayrılmamasını ve tüm ücretlerin KKTC Harç fiyatına sabitlenmesini, eşit eğitim için eşit ücret uygulamasını talep ediyoruz!

Şehir içi yetersiz otobüs seferlerinin arttırılmasını, Yurt fiyatlarının döviz değil TL üzerinden hesaplamasını, Okul yemekhanesinin işletme mantığıyla, kar-zarar hesabıyla değil, öğrenciye ucuz, sağlıklı ve nitelikli kamusal hizmet sunmasını talep ediyoruz! Herkesin huzurunda bu uğurda mücadele edeceğimizin de sözünü veriyoruz! “

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi