BAŞBAKAN BEKLENİYOR: EYLEM YARIN MECLİS ÖNÜNE TAŞINABİLİR

Hayvan üreticilerinin ithal etin derhal durdurulmasını talep ettiği eylemler, Başbakanlık önünde devam ediyor.

Bugün Kıbrıs/Emine Yüksel

Saat 13.30
Başbakanlıktaki Ünal Üstel, eylemcilerin temsilcileri ile görüşmek için başbakanlığa gitmedi. Hayvan üreticilerinin talebi üzerine CTP Genel Başkanı ve milletvekili Tufan Erhürman, Üstel’i arayarak başbakanlığa çağırdı ancak Üstel, sözcülerin Meclis’e gelmesini talep ederek görüşmeyi Meclis binasında gerçekleştirebileceğini söyledi. Görüşmeye katılacak heyette Başbakan, Tarım ve Maliye bakanları bulunuyor.

Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğullari ise eylemcileri bırakamayacağını ifade ederek “Başbakan ve heyet buraya gelsin” dedi. Eylemcilerin ilk talebi olan ithal etin durdurulması konusu hala gündemde ve eylemin yarın Meclis önüne taşınması planlanıyor. Öte yandan, Meclis’in bugünkü toplantısının yarına ertelenmesi bekleniyor. Ayrıca Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı Erhan Arıklı’nın, iktidar ortaklarını ‘hükümeti bozmakla’ tehdit ettiği ileri sürülüyor.

Saat 13.00
MUHALEFET MİLLETVEKİLLERİ BAŞBAKANLIK BİNASINDA
Eylemciler Başbakanlık binasına girmek istedi. Polisin engeliyle karşılaşan eylemciler dokunulmazlığı olan milletvekillerinin içerisi girmesi için tezahürat yaptı. Polisin engellemeye kalktığı muhalefet milletvekilleri eylemcilerin alkışları arasında Başbakanlık binasına girdi. Vekillerden önce bazı üretici temsilcileri de içeriye alındı.

Saat 12.00
POLİS ANONSUNA KARŞI MEHTER MARŞI
Eylemciler Başbakanlık önüne yerleştirilen demir bariyerleri yıktı. Polis eylemin sonlandırılması için uyarı yaptı. Eylemin yasaların dışına çıktığı savunulan uyarıda eylem son bulmazsa zor kullanılacağı belirtildi. Yapılan anonsta “Polis sizin düşmanınız değildir, dağılın, polis zor kullanmak zorunda kalacak” denildi. Eylemciler şu an Mehter Marşı çalıyor.

Saat 11.30
BAŞBAKANLIK SİREN VE DÜDÜK SESLERİNE BOĞULDU
Üretici kesimlere siyasi parti ve sendikaların da verdiği eylem Başbakanlık önünde sürüyor. Eylemciler sürekli ‘hükümet istifa’ sloganı atıyor. Siren ve düdük sesleriyle ortalık inliyor.

Saat 11.00
8. GÜNÜNDE EYLEM BÜYÜDÜ: LEFKOŞA ‘HÜKÜMET İSTİFA’ SESLERİYLE İNLİYOR
Hayvan üreticilerinin hükümetin et ithaline karşı başlattıkları protestolarda sekizinci güne girildi. Eyleme destek vermek için KTAMS ve Kamu-İş bir günlük genel grev ilan etti. Kamu çalışanları Başbakanlık önünde hükümetin politikalarını protesto ediyor. Muhalefet partileri CTP, TDP ve HP de eyleme tam destek veriyor. Polisin güvenlik önlemlerini artırdığı Başbakanlık önündeki eylem olaysız sürüyor.
Tır dorsesinin üstüne kurulan sahnede sendika başkanları ve üretici kesim temsilcileri konuşma yaptı. Konuşmalarda toplumun yok oluşa sürüklendiği, belirli kesimlere sağlanan rantın ekonomik kalkınma ile ilgisi olmadığı vurgulandı. Üretimin bitirilmeye çalışıldığına dikkat çekilen konuşmalarda, üretmeyen toplumların var olamayacağı belirtildi. Konuşmalar eylemciler tarafından sık sık ‘hükümet istifa’, ‘başbakan istifa’ sloganlarıyla kesildi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi