Acılı aileler Ulaştırma Bakanlığı önünde: Devlet trafikte üzerine düşen sorumluluğu üstlenmeli

Trafik güvenliği için seslerini yükselten aileler ve örgütlerden, hükümete çağrı: "Artık yeter, trafikte başka Ali'ler ölmesin!"

Bugün Kıbrıs

Ali Gargınsu Anma Etkinliği Düzenleme Komitesi’nin çağrısıyla, trafik kazalarında yakınlarını kaybeden aileler ve çeşitli örgütler bugün saat 11.30’da Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı önünde eylem yaptı. Trafik güvenliğine dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirilen eyleme, sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra CTP’li milletvekilleri de katıldı. “Adalet istiyoruz” sloganları atılan eylemde, yapılan basın açıklamasının ardından bakanlığa siyah çelenk bırakıldı.

Örgütler adına yapılan ortak açıklamayı, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Gençlik Örgütü Başkanı Çise Mevlit okudu. Mevlit, konuşmasına ülkenin içinde bulunduğu durumu eleştirerek başladı ve hükümet yetkililerini sorumluluk almaya davet etti. Mevlit şöyle devam etti:

“Bugün burada, 25 Mayıs 2014’te bir trafik kazasında kaybettiğimiz Ali Gargınsu’nun yaşamını yitirmesinin 10. yıl dönümü için toplandık. Ali’nin acısı hala yüreğimizde taze. Ali ve trafikte kaybettiğimiz tüm canlarımız, ülkemizin trafik güvenliği konusundaki ihmallerine acı birer hatırlatmadır. Ali’mizin onuncu ölüm yıl dönümünde buradayız, çünkü daha fazla Ali kaybetmeye ne gücümüz ne de yüreğimiz var. Artık buna “yeter” demek ve benzer acıların yaşanmaması için buradayız.”

“TRAFİK GÜVENLİĞİ İHMALLERLE DOLUP TAŞIYOR”
Mevlit, ülkede yol ve trafik güvenliğinin yıllardır ihmal edildiğini vurguladı. Türkiye ile imzalanan protokollerde sürekli yol projelerinden bahsedildiğini, ancak bu yolların hiçbir zaman bitirilemediğine dikkat çekerek, “Bu yollar nerede?” diye sordu. Avrupa ülkelerindeki trafik güvenliği önlemlerine değinen Mevlit, Almanya, Norveç ve İsveç gibi ülkelerin trafik kazalarını en aza indirmek için kapsamlı önlemler aldığını, ancak ülkemizde bu tür etkili önlemlerin alınmadığının altını çizdi.

“ADALET İSTİYORUZ”
Eylemde, Ali Gargınsu’nun kaybından bu yana geçen on yılda hâlâ yeterli adımların atılmamış olmasının, hükümetin trafik güvenliği konusundaki yetersizliğini gözler önüne serdiğini ifade eden Mevlit, “Trafikte alınması gereken tedbirler bir an önce hayata geçirilmelidir. Hükümet ettiğini iddia edenlerin ihmalkarlığı kabul edilemez boyutlara ulaşmıştır” dedi. Ayrıca, hız ihlalleri, yetersiz altyapı, karanlık yollar ve çalışmayan trafik ışıkları gibi sorunların da 2024 yılında hala devam ettiğine dikkat çekti.

“HÜKÜMET SORUMLULUK ALMALI”
Mevlit, Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan trafik güvenliği politikalarına işaret ederek, ülkede de benzer önlemlerin alınması gerektiğini belirtti. “Trafik güvenliği konusunda gerekli adımlar atılmazsa daha fazla can kaybı yaşanacaktır” diyen Mevlit, hükümeti üzerine düşen sorumluluğu almaya davet etti.

EYLEMDE YER ALAN ÖRGÜTLER
Eyleme katılan ve açıklamayı imzalayan örgütler arasında Adıyamanlılar Derneği, Cumhuriyetçi Türk Partisi, Cumhuriyetçi Türk Partisi Gençlik Örgütü, Cumhuriyetçi Türk Partisi Kadın Örgütü, Halkın Partisi, Eczacılar Birliği, Yeni Kıbrıs Partisi, Alevi Kültür Vakfı, Yeşil Barış Hareketi, KTÖS, Kuzey Kıbrıs Sürücü Standartları – Trafik Eğitim Kurumu, Basın-Sen, KTAMS ve Barış Derneği yer aldı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi