Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği’nden ırkçılık karşıtı kampanya: “Hikayeyi Ara”

Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği (AHDR), bireyleri varsayımlarını sorgulamaya, önyargılarını sınamaya ve toplumu oluşturan çeşitli deneyimlerin yarattığı zenginliği kucaklamaya teşvik etmek amacıyla “Hikayeyi Ara” kampanyasını başlattığını duyurdu.

Bugün Kıbrıs

Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği’nin (AHDR) girişimiyle hayat bulan “Hikayeyi Ara” (Look for the Story) – Irkçılık Karşıtı Kampanya’sı başlıyor.

AHDR tarafından yapılan yazılı açıklamada, adanın her iki tarafından uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından yürütülen ve Almanya Federal Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edilen bu yenilikçi projenin, ön yargıların hakim olduğu durumlarda genellikle göz ardı edilen veya yeterince temsil edilmeyen hikayeleri vurgulayarak, bölünmüşlüğü aşacak şekilde klişelere meydan okumayı, empatiyi geliştirmeyi ve sosyal uyumu teşvik etmeyi amaçladığı bildirildi.

Din, LGBTQI hakları, göçmenlik, sınıf ayrımcılığı ve milliyetçilik gibi toplumda yaygın olan beş farklı ırkçılık biçimi ele alacağı belirtilen kampanyada, “Peki ya henüz hikayesini duymadıklarınız?” sloganı ve #hikayeyiara/ #look4thestory etiketi ile, farklı bakış açılarını anlamanın ve kapsayıcılığı benimsemenin önemini tartışmaya açacağı ve üzerinde düşünmeye teşvik edeceği vurgulandı.

“Hikayeyi Ara kampanyası, nükteli ve sanatsal içeriklerle, stereotipleri sorgulamayı ve ön yargıları ortadan kaldırmayı; eğlenceli ve ilgili çekici anlatılarla farklı geçmişlere sahip bireyler arasında empatiyi, anlayışı ve kabulü geliştirmeyi arzuluyor. Kampanya, bu şekilde, çeşitliliğin kutlandığı ve değer gördüğü bir kapsayıcılık ve saygı kültürünün yaratılmasına yardımcı olmayı amaçlıyor” denilen açıklamada, AHDR Direktörü Loizos Loukaidis’in ifadelerine de yer verildi.
Loukaidis, kampanyanın sadece farkındalık yaratmakla ilgili olmadığını, anlamlı diyalog ve eylemin başlatılmasıyla ilgili olduğunu vurguladı ve şöyle devam etti:

“Ön yargıların hakim olduğu durumlarda genellikle görmezden gelinen veya dikkate alınmayan hikayeleri öne çıkararak, olumlu değişime ilham olabileceğimize ve hep birlikte daha kapsayıcı bir toplum yaratabileceğimize inanıyoruz. Amacımız bireyleri varsayımlarını sorgulamaya, önyargılarını sınamaya ve toplumumuzu oluşturan çeşitli deneyimlerin yarattığı zenginliği kucaklamaya teşvik etmek.”

AHDR açıklamasında, kampanyanın tasarım ve prodüksiyon çalışmalarını yürüten Neydi Olacağı Medya Şirketi yetkilileri Mehmet Ekin Vaiz ile Gülşen Erçin’e ve iletişim uzmanı Chara Zymar’a katkılarından dolayı teşekkürlerini sundu.

Kampanyayla ilgili hazırlanan tanıtım videosu ise şöyle:

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi