Gıda Mühendisleri: “Et ithalatı sorunu çözmez, yerli üretimi desteklemeliyiz”

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Beste Oymen, et ithalatının bir çözüm olamayacağına dikkat çekerek hayvancılık sektörünün sürdürülebilirliğini sağlamak için uzun vadeli, kapsamlı ve istikrarlı politikaların gerekliliğine vurgu yaptı.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (KTMMOB) bağlı Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Beste Oymen, son günlerde kırmızı et fiyatlarında yaşanan artışlar ve bu duruma çözüm olarak düşünülen et ithalatıyla ilgili bir açıklama yaptı. Oymen, et ithalatının uzun vadede ülke et fiyatlarındaki sorunları çözmeyeceğini, aksine yerli üretimi olumsuz etkileyerek hayvancılık sektöründe büyük zararlara yol açacağını belirtti.

“ET OLDUKÇA HASSAS BİR GIDA MADDESİDİR”
Dr. Oymen, etin gıda güvenliği açısından son derece hassas bir ürün olduğunu vurguladı. “Hem elde edilen hayvanın menşei hem sağlık durumu gibi kriterlerin yanında hayvanın kesimi, etin işlenmesi, soğuk zincir kırılmadan taşınması dikkat edilmesi gereken süreçlerdir” diyen Oymen, ithal etin tüm bu kriterlere uygun olarak geldiği varsayılsa bile, bu durumun et fiyatlarındaki sorunları çözüp çözmeyeceğinin belirsiz olduğunu ifade etti.

“İTHALAT ÜRETİCİYİ YIKIMA SÜRÜKLÜYOR”
Oymen, daha önce yaşanan deneyimlerin her ithalatın ardından daha fazla ithalatın yolunu açtığını ve bunun yerli üreticiyi büyük zararlara sürüklediğini belirtti. “Binlerce hayvan üreticisi büyük zararlar ile sektörden çekilmek zorunda kalmaktadır” diyen Oymen, et fiyatlarındaki artışın esas sebebinin yanlış hayvancılık politikaları olduğunu söyledi.

“UZUN VADELİ POLİTİKALAR ŞART”
Et fiyatlarındaki sorunların çözümü için girdi fiyatlarının düşürülmesi ve hayvancılıkta kısa, orta ve uzun vadeli politikaların istikrarlı bir şekilde uygulanması gerektiğini vurgulayan Oymen, yerli üretimi desteklemenin önemine dikkat çekti. “Bu sorun ancak girdi fiyatlarında, hayvan ıslahı da dahil olmak üzere hayvancılıkta kısa, orta ve uzun vadeli politikaların yeniden belirlenip, istikrarlı şekilde uygulanmasıyla düzeltilebilecektir” diye ekledi.

GIDA MÜHENDİSLERİ ODASINDAN ÖNERİLER
Dr. Oymen, tüketicinin ucuz ve güvenli et tüketebilmesi için yapılması gerekenleri de sıraladı:

  • Çiftliklerde oluşan girdiler ile ilgili çalışmalar yapılıp; bu konuda destek verilmeli ve maliyetler azaltılmalıdır.

  • Kaçak et girişlerine karşı gereken önlemler alınmalıdır.

  • Hayvancılığa verilen teşvikler çiftlik bazında et, süt ve kombine şeklinde gruplandırılarak düşünülmelidir.

  • Ülke şartlarına adapte olabilen hayvan ırkları ithal edilip çiftliklerin gelişmesi sağlanabilir. Bu doğrultuda hayvancıya gerekli destek verilmelidir.

  • Kaliteli alternatif kaba yem üretilerek hayvancının yem giderleri düşürülmelidir.

  • Kasaplarda hayvan ırkı ve fiyat denetimine azami önem gösterilerek fiyat istikrarı sağlanmalıdır.

“YEREL ÜRETİMİ DESTEKLEMEK GEREKİYOR”
Oymen, ülkenin varoluşunun temelinin tarımsal üretim yapmak, bu üretimi artırmak ve sürdürülebilirliğini sağlamak olduğunu vurguladığı açıklamasında, “Bunun için piyasaya ucuz et sürüp yerli üretimi kökten bitirmek yerine, yerli üretimi destekleyerek et arzının milli imkanlarla sürdürülebilirliği sağlanmalıdır” dedi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi