ELÇİLİĞİN ‘FISILDADIĞI’ YASA

Elçiliğin ‘fısıldadığı’ yabancıların taşınmaz mal edinmeleri ile ilgili yasa tasarısı Meclis’ten jet hızıyla geçti. İlçe bazında %7, ülke genelinde %3 kota konuldu ancak elde veri olmadığı için halihazırda bu kotaların dolup dolmadığı bile bilinmiyor.

Bugün Kıbrıs

SON İMZA TATAR’IN
Türkiyeliler ‘yabancı’ kavramından çıkarıldı, KKTC’yi tanıdıkları için eskiden 1 olan taşınmaz mal hakkı 85 milyonluk Türkiye için 3’e çıkarıldı. KKTC’yi tanımayan ülke vatandaşlarına ise 1 adet mal edinme hakkı tanındı. Geriye dönük sözleşmeli satışların tapuya kaydedilmesi adına eski alıcılara iki yıl süre verildi. Meclis’ten geçen yasa tasarısı Cumhurbaşkanının onayına gönderildi.

MUHALEFET TEPKİLİ
Muhalefet, ihtiyaç analizi yapılmadığını, aslında mal alımının kısıtlanmadığını, ekonomik etki değerlendirmesi yapılmadan hazırlanan bu yasanın her yönüyle kaos yaratacağını belirtti. Ismarlama yasanın aceleye getirildiğini savunan milletvekilleri Kıbrıslı Türklerin ev alabilmesi adına hiçbir şeyin düşünülmediğini, geçirilmeye çalışılan yasanın toplumun yararına olmadığını belirtti.

DURSUN OĞUZ HEYECANLI
“En azından elimizde sıfırdan büyük bir şey var” diyen İçişleri Bakanı Dursun Oğuz canhıraş halde yasayı savundu. “Birileri istedi denmesi emeği olan herkese ayıptır” diyen Oğuz, önerilerin ve görüşlerin yasada yer aldığını, birilerinin dayatması olmadığını, Türkiye’nin gri listeden çıkmasına yönelik hiçbir ilgisi olmadığını savundu. Öte yandan CTP’nin tüm önerileri reddedildi.

TÜRKİYELİ GAZETECİ YAZMIŞTI
Türkiye’de ekonomi gazetesi yazarlarından gazeteci Zeynep Gürcanlı 28 Mart tarihli yazısında şöyle yazmıştı: “Ankara’nın da bu yasanın “en geç Mayıs ayında” çıkarılmasını istediği de herkesin kulağına “fısıldanmış” durumda. Malum, takvim sıkışık; Türkiye’nin Haziran ayında Gri listeden çıkması konusunda AK parti hükümeti bir “hedef” koymuş durumda.”…

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi