Hayvancılar Başbakanlık önünde: Bundan sonra nefes almayacaklar, biz buradayız!

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin sendikalar tarafında da desteklenen eylemi Başbakanlık önünde devam ediyor. Birlik Başkanı Naimoğulları, eylemin büyüyeceği mesajı verdi.

Bugün Kıbrıs

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin bugün sabah süresiz şekilde başlattığı eylem Başbakanlık önünde devam ediyor. Hür-İş, BES ve El-Sen’in de destek verdiği eylemde Başbakanlıktaki Ünal Üstel’e istifa çağrısı yapıldı. Eylemde yapılan konuşmaların ardından Başkanlığa girmeye çalışan eylemcilerle polis arasında kısa süreli arbede yaşandı. Bazı eylemcilerin gözaltına alındığı bildirildi. Birlik Başkanı Mustafa Naimoğulları, gözaltına alınan eylemcilerin serbest bırakılmasını talep etti, “Eylem şiddetlenir” uyarısı yaptı.

Başbakanlık önünde konuşan Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu, Üstel’in halkı düşündüğünü söylediğini ifade ederek, “O zaman geçen hafta asgari ücretliye yüzde 23’ü ne vermedin?” diye sordu.

Serdaroğlu şöyle konuştu:

“Başbakana söylüyorum, “kına yak başbakan! Eserinle övün” halkmış dört gözle donmuş kıymaymış bekler. 300-400 lütufmuş gibi bizi kandıracak. Biz halkız, emekçiyiz, reddediyoruz. Çünkü sonunu biliyoruz. Önce bir lütufmuş gibiymiş 300-400 TL’den bize donmuş et yedirecekler. Ardından da üreticimizin, hayvancımızın maliyetlerini yükseltip, 300, 600 olacak, 400 de 800 olacak. Zenginliklerine zenginlik katacaklar. Kim? Üç dört tane seçtikleri sermaye babası ve bunlarla birlikte komisyon yiyecek olanlar. Nettir, bunun başka bir açıklaması yoktur.

Sayın Başbakan senin hükümet etme kabiliyetin olabilseydi eğer, sen bu kıymayı zaten kasaba 300 liraya mal ettirirdin. Bu görev senindir, halkına, yani bizlere ucuz et yedirmek mi istiyorsun? Hodri meydan, çık sahaya girdileri düşür. Buldu kolay yolu, donmuş kıyma getirecekmiş. Ben 50 yaşına geldim, kıymanın içine ne koyarlar görmek isterim. Başbakan halkı düşünürmüş, o zaman geçen hafta asgari ücretliye yüzde 23’ü ne vermedin?

Bundan sonraki eylem sürecine de başkanla birlikte karar vereceğiz, gerekirse Hür-İş bütün üyeleriyle sokağa inecek.”

Serdaroğlu’nun konuşmasının ardından ise BES Başkanı Mustafa Yalınkaya eylemcilere hitap etti. Yalınkaya da konuşmasında hükümete yüklenerek, “Bizi üretimden koparacaklar, topraklarımızı peşkeş çekecekler. Ama direneceğiz!” dedi.

Yalınkaya konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Belediyelerde bize dayatılanı biz yaşadık. Direneceğiz, üretimden kopmayacağız. Pandemide gördük, birkaç sektör kaldı üretim yapan onları da koruyacağız. Bizi üretimden koparacaklar, topraklarımızı peşkeş çekecekler. Sayın başbakan uzağa gitme, bakanlar kurulundaki yolsuzluklara bak. Son kalelerimiz üretim sektöründeki birkaç sektör, direnin arkadaşlar son gücümüze kadar yanındayız.
Başbakanın koltuğu sallanıyor, bunu kendi de biliyor. Mutfaktaki tek dert et mi? Narenciyeyi batırdılar. Hayvancıları batırtmayacağız. BES de gerekirse sokağa inecek.”

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naioğulları ise Başbakanlık önünde ithal et durdurulana, çiğ süte gerçek değeri verilene, üretimdeki girdi maliyetleri düşürülene kadar mücadeleye devam edeceklerini söyleyerek, “Bu mücadele bitmeyecek, biz ateşi yaktık. Hayvancı sokağa çıktı, tepkiler büyümeye devam edecek” vurgusu yaptı. Naimoğulları konuşmasında, “Sizin derdiniz ucuza et getirmek değil, üreticinin elektriğini, suyunu yemini ucuzlatmak olmalıdır. Başbakan yarın her eve 10 kilo et dağıtsın, ekonomi rahatlamaz.

Bu mücadele bitmeyecek, biz ateşi yaktık. Hayvancı sokağa çıktı, tepkiler büyümeye devam edecek. Kimse geleceğimize göz dikemez, bunlar geçicidir biz kalıcıyız. Sayın başbakanı kurultay gailesi sardı. Bizi temsil eden Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş Kelle de başbakanın kuklası oldu.

Bunlar bizi dize getirdiklerini zannettiler. Bundan sonra nefes almayacaklar, biz buradayız. Başbakanın bir açılımı varsa çıksın bize burada anlatsın” dedi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi