Bağımsızlık Yolu: Asgari ücretin hayat pahalılığına göre artırılması 6 yıllık mücadelenin zaferidir

Bağımsızlık Yolu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde gerçekleştirdiği eylemde, asgari ücretin hayat pahalılığı oranında artırılmasının 6 yıllık mücadelelerinin bir sonucu olduğunu vurguladı. Genel Sekreter Umut Ersoy, asgari ücretin en düşük kamu maaşına endekslenmesi talebini yineledi.

Bugün Kıbrıs

Bağımsızlık Yolu, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplandığı sırada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde eylem gerçekleştirdi. “Asgari En Düşük Kamu Maaşına Endekslensin” pankartı açılan eylemde Bağımsızlık Yolu Genel Sekreteri Umut Ersoy açıklamalarda bulundu.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU MASASINDA AÇLIK ÜCRETLERİ BELİRLENİYOR
Umut Ersoy, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun bir kez daha toplandığını ve yine asgari ücretlinin temsil edilmediği bir ortamda açlık ücretlerinin belirlenmeye çalışıldığını söyledi. Bağımsızlık Yolu olarak çıkacak asgari ücret kararını merak etmediklerini belirten Ersoy, bunun hayat pahalılığı oranında bir artış olacağını ve bu kazanımı mücadele ile elde ettiklerini vurguladı.

BAĞIMSIZLIK YOLU’NUN 6 YILLIK MÜCADELESİNİN SONUCU
Ersoy, Bağımsızlık Yolu’nun 2018 yılından beri asgari ücretin en düşük kamu maaşına endekslenerek, hayat pahalılığı oranında artırılmasını talep ettiklerini hatırlattı. 6 yıl boyunca yapılan eylemlerle asgari ücretin hayat pahalılığı oranında artırılması gerektiğini anlatmaya çalıştıklarını belirten Ersoy, bugün herkesin bu artışın gerekli olduğunu söylediğini ifade etti.

“ARTIŞ YAPMAK İÇİN İŞVERENE NE GİBİ KIYAK GEÇİLİYOR?”
Ersoy, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın hayat pahalılığı oranında artış sonrası işvereni ikna etmek için ne gibi kirli pazarlıklar yaptığını merak ettiklerini söyledi. Asgari ücretin hayat pahalılığı oranında artırılmasını kabul ettirmek için işverenlere ne gibi ayrıcalıklar tanındığını sorguladı.

KOMİSYONDA HERKES VAR AMA ASGARİ ÜCRETLİ YOK
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda tek bir asgari ücretli özel sektör emekçisinin temsil edilmediğinin altını çizen Ersoy, “O komisyonda herkes var ama asgari ücretli yok” dedi. Özel sektörde sendika olmamasının bu durumun nedeni olduğunu söyleyen Ersoy, asgari ücretlinin kimsenin insafına bırakılmadan en düşük kamu maaşına endekslenmesini ve hayat pahalılığı oranında artırılmasını talep etmeye devam edeceklerini belirtti.

ESNAFIN ARKASINA SAKLANMAYIN, SADECE YÜZDE 2’SİNİZ!
Ersoy, 50 ve üzeri işçi çalıştıran iş yerlerinde sendikasız işçi çalıştırılmasının yasaklanmasının işletmelerin yüzde 98’ini etkilemeyeceğini belirtti. Ancak bu durumda özel sektörde çalışan emekçilerin yüzde 35’inin sendikalaşacağını vurgulayan Ersoy, büyük sermayenin batma riski olmadığını ifade etti. Küçük esnaf ve işletmelerin desteklenebileceğini belirten Ersoy, büyük sermayenin en düşük kamu maaşını ödeyebileceğini ve özel sektörde sendikalaşmayı sağlayabileceğini söyledi. Ersoy, Bağımsızlık Yolu olarak asgari ücretin en düşük kamu maaşına endekslenene kadar mücadelelerine devam edeceklerini vurguladı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi