Orta Çağ’da Kıbrıs’ın Kadınları Mağusa’da

Semra Bayhanlı ve Ahmet Kemal Hilmi’nin Orta Çağ’da Kıbrıs’ın Kadınları-Kıbrıs’ın Kadın Kahramanları Sergisi, Mağusa’da sanat severlerle buluşuyor.

Bugün Kıbrıs

Mağusa Belediyesi ve Naci Talat Vakfı’nın katkılarıyla düzenlenen Orta Çağ’da Kıbrıs’ın Kadınları Sergisi’nin 24 Mayıs 2024 tarihinde Martinengo Burcu’nda (Çifte Mazgallar) saat 19:00’da açılışı yapılacak.

Orta Çağ araştırmacısı Ahmet Hilmi’nin her biri siyasi olarak güçlü, geleneksel olarak erkeklerle ilişkilendirilen güce baş kaldırıp kurulu düzeni sorgulayan, hatta papaların ve kralların güçlerine meydan okuyan kahraman kadınlar ile ilgili araştırması ve anlatımı, ressam Semra Bayhanlı’nın fırçası ve renkleriyle birleşti.

Bayhanlı kraliçeleri ve diğer karakterleri resmederken günümüzde yaşayan Kıbrıslı kadınları, erkekleri ve çocukları model olarak kullandı.Dönemin kıyafetlerinin, sembollerinin, mimarisinin izlerini sürdü. Kahramanları ve gerçek hikayelerini 160X200 cm’lik 7 resimde buluşturdu.

Ahmet Hilmi çalışmada her kraliçenin orijinal armalarına yer vermiş, Semra Bayhanlı ise her tabloda farklı bir anlamı olan elmayı sembol olarak kullanmıştır.

Ziyaretçiler resimlerdeki elmaların izlerini sürerken aynı zamanda serginin en heyecan verici armağanları olan Kraliçe Alice’in mührü ve Lefkoşa Sarayı’nın Orta Çağ’daki görünümü ile ilk kez karşılaşacak.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi