Fransa, şiddetli protestoların yaşandığı denizaşırı toprağı Yeni Kaledonya’ya asker gönderiyor
Fransa hükûmeti, Güney Pasifik'te bulunan denizaşırı toprağı Yeni Kaledonya'daki protestoları bastırmak için adaya asker gönderdi.
Fransız askeri adadaki çatışmalar sürerken güvenliklerini sağlamak için limanlara ve ana havalimanına konuşlanacak.
Yeni Kaledonya’da protestolar, pazartesi günü adada 10 seneden uzun süredir yaşayan Fransızların oy kullanabilmesini öngören yasa tasarısının Paris’te sunulmasıyla başladı. Fransa parlamentosu değişiklikleri çarşamba sabahı kabul etti.
Çarşamba günü bir kriz toplantısı düzenleyen Fransa Başbakanı Gabriel Attal, olayları bastırmak için TikTok’a yasak ve belli saatlerde sokağa çıkma yasağı uygulatacaklarını açıkladı. TikTok yasağı, Fransa’nın Yeni Kaledonya’nın dış dünyayla bağlantısını kesmeye çalıştığı eleştirilerine sebep oldu.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da bölgede olağanüstü hal ilan ederek, şiddete sert karşılık verileceğini belirtti.
Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, olaylarda 100 kadar polis ve jandarma da bulunan yüzlerce insanın yaralandığını, dükkanların yağmalandığını, kamu binalarının kundaklandığını söyledi.
Attal kriz toplantısında, “Yeni Kaledonya’da limanlar ve havalimanının güvenliğini sağlamak için asker konuşlandırıldı” diye konuştu.
Olaylarda aralarında bir polis memuru da bulunan en az dört kişi hayatını kaybetti.
Yeni Kaledonya’da yaklaşık 300 bin kişi yaşıyor. Nüfusun yüzde 40’ını adanın yerlileri olan Kanaklar oluşturuyor.
Yeni Kaledonya’nın başkentinin adını taşıyan 1998 tarihli Nouméa Anlaşmasıyla Fransa adaya daha fazla siyasal otonomi verdi. Seçimlerde oy kullanma hakları, sadece o dönemde adanın sakini olanlara verildi.
Anlaşmadan sonra yaklaşık 40 bin Fransız Yeni Kaledonya’ya taşındı.
Anlaşma kapsamında yapılan üç bağımsızlık referandumunda da sandıktan ‘hayır’ çıktı.