İsias davasında yeni bilirkişi raporu Dokuz Eylül Üniversitesi’nden istendi

İsias davasının 26 Nisan’da görülen ikinci duruşmasında alınan karar doğrultusunda, yeni bilirkişi raporu Dokuz Eylül Üniversitesi’nden (DEÜ) istendi. Bölgede bilimsel araştırmalar yürüten DEÜ heyetinin 6 Maraş depremleriyle ilgili hazırlanmış birden fazla raporu bulunuyor.

Bugün Kıbrıs

6 Şubat Maraş merkezli depremlerde Adıyaman İsias Otel’de hayatlarını kaybeden Şampiyon Meleklerin davasında yeni bilirkişi raporu istendi. İsias davasını gören Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkeme heyeti, raporu Dokuz Eylül Üniversitesi’nden (DEÜ) istedi.

Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Yücesoylu Karakaya yaptığı yazılı açıklamada, bilime ve hukukun üstünlüğüne inanmak istiyoruz vurgusu yaptı. Karakaya şöyle devam etti:

“Konusunda uzman kişilerin İsias’ta yaşanan cinayeti tüm gerçekliği ile bir kez daha mahkemeye göstereceğine inanıyoruz. 16 saniyede yıkılan ve sevdiklerimize mezar olan bu kum yığının bilim ile bir açıklaması var ve bilirkişilerin bu gerçek doğrultusunda düzgün bir rapor sunacağına inanmak istiyoruz. İsias’ta en sevdiklerimizi, ne olursa olsun diyen, usulsüz iş yapan, ahlaksızlar tarafından kaybettik ve son nefesimize kadar bu kişilerin olası kastla yargılanması için mücadele edeceğimizi tekrarlamak isteriz.”

 

ÜNİVERSİTENİN 6 ŞUBAT DEPREMLERİYLE İLGİLİ BİRDEN ÇOK RAPORU BULUNUYOR

Öte yandan Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) 6 Şubat depremleriyle ilgili hazırladığı birden fazla raporu bulunuyor. Depremin hemen ardından bölgede bilimsel araştırmalar yürüten DEÜ heyeti, yaklaşık 9 bin binada inceleme yaparak gözlem ve tespitlerini raporladı.

Hazırlanan raporlarda öne çıkan noktalar ise şöyle:

  • Hasarlı ve göçen binalar genellikle 2000 yılı öncesi yapılmıştır.
  • Hasarlı ve göçen binalar genellikle deprem yükleri altında sıvılaşabilen zemin üzerinde yer almakta olup temel sistemlerinde yetersizlik bulunmaktadır.
  • Hasarlı ve göçen binalarda beton ve donatı malzeme kalitesi yetersizdir.
  • Hasarlı ve göçen binalarda, etriye aralıkları yönetmeliklerde izin verilen aralık şartlarını sağlamamakta olup etriye gönyeleri 90 derece olarak imal edilmiştir.
  • Hasarlı ve göçen binalarda işçilik kalitesi son derece yetersizdir.
  • Hasarlı ve göçen çoğu binanın zemin katında dükkân yer almakta olup yumuşak kat düzensizliği bulunmaktadır.
  • Hasarlı ve göçen bazı binalarda çekme kat bulunması nedeni ile rijitlik düzensizliği bulunmaktadır.
  • Hasarlı ve göçen bazı binalarda elektrik, sıhhi tesisat gibi bazı yapısal olmayan sistem elemanlarının kolon- kiriş gibi taşıyıcı sistem elemanlarında hasar oluşturacak şekilde
  • imalat edildiği ve bu durumun yapıda zayıflamaya neden olduğu görülmüştür

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi