“Suç işleyenlerin siyasi torpille suçlarının kapatıldığı ilişkiler var”

Halkın Partisi Genel Sekreteri Turgut Alas, sahte diploma soruşturmasının üstünün kapatılmadığını, polis ve yargı mensuplarının konuyla ilgili araştırmalarının devam ettiğini söyledi.

Halkın Partisi Genel Sekreteri Turgut Alas, sahte diploma soruşturmasının üstünün kapatılmadığını söyledi.
Halkın Partisi Genel Sekreteri Turgut Alas katıldığı bir TV programında, Halkın Partisi’nin özellikle üzerinde durduğu ve takip ettiği sahte diploma skandalıyla ilgili kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Alas, “Biz de dahil olmak üzere toplum içerisinde büyük endişe yarattı. Geçmiş yılların getirdiği kötü tecrübeler, toplumu, bu konunun da üstünün örtüleceği düşüncesine itti. Yargısından polisine, bürokrasisinden siyasetine herkes birlikte hareket ederse üzerinin kapatılması kolay değil. Üzerinin kapatılacağı yönünde söylentiler duyduk ama öyle olmadı. Polisimiz ve yargı mensuplarımız konu üzerinde ciddi bir şekilde, büyük bir titizlikle çalışıyor. Burada siyasi partilerin de sürece dahil olması gerekiyor. İşte bu noktada, biz Halkın Partisi olarak bunu bir görev olarak görüyoruz. Sürecin uzamaması, polisin soruşturma yapabilmesi ve yargının önünün açılması için kamuoyu oluşturma, gerektiğinde şikayetçi olma ve süreci takip etme konularında bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki günlerde de üstümüze düşeni yapmaya devam edeceğiz” dedi.

“YURT DIŞINDA KÖTÜ İMAJ ÇİZİLİYOR DİYE SAHTE DİPLOMA OLAYININ ÜZERİ KAPATILAMAZ”
Bu konuların yurt dışında ülke için kötü imaj çizdiği söylemlerine katılmadığını belirten Alas “Bu doğru değil. Aksine bu konunun üzerine giderek sorunu çözüp yükseköğrenimi eskisinden daha iyi hale getirmemiz gerekiyor. Yurt dışında konuşulmasın diye konunun üzerinin kapatılmasına müsaade etmeyiz. Halkın Partisi olarak polise verdiğimiz ve öncelikli olarak araştırılmasını istediğimiz isimlerin olduğu listede herkesin diploması sahte demiyoruz. Bu kişiler devlette bu diplomaları kullandığı için şüphelerin ortadan kalkmasını, varsa suçun ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Nitekim şikayetimiz sonrasında bu listede olan kişilerden tutuklananlar da oldu. Sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“YAŞLA KURUYU BİRBİRİNDEN AYIRMAK GEREKİYOR”
Yaşla kuruyu birbirinden ayırmak gerektiğini söyleyen Turgut Alas “Sahte reçete olayında olduğu gibi sahte diploma konusunda da herkesi aynı kefeye koymamak gerekiyor. Polisimiz ve yargımız zaten buna göre titizlikle çalışmalarını sürdürüyor. Buradaki en büyük sorun gayrimeşru hükümet her konuda olduğu gibi kamuoyuna süreç konusunda açıklamada bulunmuyor. Konu yine meclis dışındaki muhalefete, polisimize ve yargımıza kaldı. Burada toplumumuzun dikkat etmesi gereken şey her söylenene inanmayıp, resmi bir açıklama olmadığı sürece herkesi aynı kefeye koymamaktır. İyiyle kötüyü, suçluyla suçsuzu birbirinden ayırt etmeliyiz” dedi.

“GAYRİMEŞRU HÜKÜMETTEN SAHTE DİPLOMA SORUŞTURMASI HAKKINDA SÜRECİN NASIL İLERLEDİĞİ İLE İLGİLİ BİR AÇIKLAMA GÖRMEDİK”
Yargının ve polisin siyasetten bağımsız olarak hareket ettiğini belirten Alas “Ama şöyle bir durumla karşı karşıyayız; ya gayrimeşru hükümet konu kapansın diye açıklama yapmıyor ya da güvenlik güçlerimizde siyasilere karşı bir güvensizlik, bir çekince var ki onları bilgilendirmiyor. Çünkü bugüne kadar hala gayrimeşru hükümetten bu konuyla ilgili sürecin nasıl ilerlediği hakkında bir açıklama görmedik. Konu bu ikisinden biriyse eğer ülkeyi yönettiğini iddia edenler ile soruşturmayı yürütenler arasında bir güven sorunu var demektir” şeklinde konuştu.

“SUÇ İŞLEYENLERİN SİYASİ TORPİLLE SUÇLARININ KAPATILDIĞI İLİŞKİLER VAR”
Ülkede her konunun düzeltilmesinin yargıya polise yıkılmaması gerektiğini söyleyen Turgut Alas “Bazen toplum olarak bizler de yolda, sokakta, evde, işte, tarımda genel olarak her yerde kural tanımıyoruz. Bizlerin de dikkat etmesi gerekiyor. Yasalar yürütülmüyor, yürütülüp yürütülmediği denetlenmiyor. Bunun dışında birisi suç işlediğinde, bir şey yaptığında bir siyasi tanıdık bularak işini çözüyor. Bu doğru bir yaklaşım değildir. Bu yaklaşımın bizi getirdiği nokta, ülkede bir çok farklı suçun oluşmasıdır” dedi.

“SİYASİLERİN SUÇ İŞLEME LÜKSÜ YOKTUR”
Herkesin aslında iyi bir insan olduğunu ama isteyerek ya da istemeyerek günü geldiğinde suç işleyebileceğini belirten Alas “Ama şunu unutmayalım ki siyasilerin suç işleme lüksü yoktur. Ülkeyi yönetenlerin farkına varması gereken şey bu ülkedeki yasaların uygulanması ve denetlenmesi gerektiğidir. Tabii ki toplumda ve siyasilerin içerisinde suç işleyenler olacaktır ama bunları içinden ayırmak, elemek, seçimlerimizi ona göre yapmak gerekir” şeklinde konuştu.

“HALKIN PARTİSİ KIBRIS’TA ÇÖZÜM İSTEYEN BİR PARTİDİR”
Programda BM Özel Temsilcisi Holguin ile Cumhurbaşkanı Tatar arasında yaşananlara da değinen Turgut Alas “Bence sayın Tatar çok aceleci davrandı ama anladığım kadarıyla biraz da sıkıştırıldı. Çünkü toplumun da, siyasetin de bazı beklentileri var çözüm konusunda. Ama bir zemin oluşturup tekrar masada olmak gerekir. Halkın Partisi çözüm isteyen bir partidir. Bu nasıl olur, nasıl o noktaya gelir zaman gösterecektir. Bizim artık dünyaya angaje olmamız lazım. Şu andaki yapı artık sürdürülebilir değildir. Holguin’in görevine baktığımızda liderler arasında ortak zemin var mı diye bakmaktır ama sanırım böyle bir şey görmediği için sivil toplum örgütlerine yöneldi. Ben çok erken bir zamanda bir şeylerin hızlıca değişeceğini düşünmüyorum, fakat bir zemin oluşması için katkı koyulması gerektiğine inanıyorum” dedi.

“BAZI KONULARDA İŞBİRLİĞİ YAPMAK KIBRIS’TA ÇÖZÜME ZEMİN YARATİBİLİR”
Çözüm henüz olmasa bile iki taraf arasında bazı konularda işbirliğine gidilebileceğini belirten Alas “Bunu pandemi zamanında gördük, bazı konularda yaşadık daha önce. Kaçakçılık, suçluların iadesi gibi konularda işbirliği yapılabilir. Şu an dünyada en önemli yeri tutan enerji gibi konularda işbirliği yapılabilir. Güney Kıbrıs yeşil enerjiye geçmek için adımlar atıyor, doğa ve çevre sınır tanımaz, onlar yeşil enerjiye geçerken biz yerimizde sayarsak adanın tamamı için bir fayda sağlanmayacaktır. Bunları oturup konuşmak birlikte adım atacak işbirlikleri oluşturmak zor değildir. İklim değişikliği ile ilgili konularda, hastalıklarla mücadele konularında ve benzeri bir çok ortak yaşamsal konularda işbirliği yapmak çözüm için bir zemin oluşturacaktır” şeklinde konuştu.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi