GÖZLER ANKARA ZİRVESİNDE I Erdoğan ve Mitsotakis’ten BM kararlarına dayalı Kıbrıs’ta kalıcı barış mesajı

Türkiye ve Yunanistan arasında 15 aydır ilerleyen pozitif gündem kapsamında liderler bugün dördüncü kez bir araya gelecek. Görüşme öncesi Erdoğan Yunan basınına, Mitsotakis Türk basınına konuştu, olumlu mesajlar verdi.

Bugün Kıbrıs

ERDOĞAN’DAN ‘BM ÇÖZÜMÜ’ VURGUSU: Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan görüşme öncesi Kathimerini‘ye konuştu:
“Türkiye ve KKTC’nin haklarını yok sayan adımlar, maalesef atmosferi zehirledi. Bundan vazgeçip arzu ettiğimiz diyalog zemininin oluşması halinde biz kalıcı çözüm için elimizi taşın altına koymaya hazırız. Gerginlik ile bir yere varılamaz.”

“Önceliğimiz bellidir. Uluslararası hukuka uygun barışçıl yöntemlerle çözüm bulma yaklaşımımız, sorunları ortadan kaldırmanın anahtarıdır. Bizler BM Şartı’na kayıtlı çözümleri gerek duyulması halinde dışlamıyoruz.”

“Somut ve yapıcı fikirlere odaklanmanın, bizi çözüm rotasına sokacağına olan inancımız tamdır. Yeter ki ‘şu sorunu çözelim diğerleri çözümsüz kalsa da olur’ demeyelim ve sorunların üzerine beraberce gidelim.”

MİTSOTAKİS’TEN ‘YENİ SAYFA’ VURGUSU: Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis Ankara ziyareti öncesi Milliyet‘e konuştu:
“İlişkilerimizde, Doğu Akdeniz’de barış ve güvenlikte yeni bir dinamiği ortaya çıkaracak olan Ege ve Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanlarının sınırlandırılması meselesiyle ilgili farklılığımızı halledeceğimizi umuyorum.”

“Ama o noktaya ulaşamasak bile, dileğim şu ki, on yıl sonra ilişkilerimizde yeni ve kalıcı bir sayfa açmış olacağız: Gerginlik ve kriz olmadan, dürüstlüğe, karşılıklı saygıya ve anlayışa dayalı bir sayfa.”

“Türk-Yunan ilişkilerindeki iyileşmenin, aynı zamanda AB’nin de konusu olan Kıbrıs meselesine ilişkin müzakerelerin yeniden başlamasına yol açacağını umuyorum. Kıbrıs konusunda açık olmak istiyorum: Çözüm BM Güvenlik Konseyi Kararlarına dayanmalıdır.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi