Kendisine tecavüz eden kocasını şikayet eden kadına hakim şoku: Evlilikte suç değil

Hintli bir yargıç, mahkemeye başvuran bir kadının, kocasının kendisini cinsel ilişkiye zorladığı yönündeki şikayetini, evlilikte suç olmadığı gerekçesiyle reddetti.

Hindistan yasalarına göre, bir kocanın eşini cinsel eylemlere zorlaması yasa dışı değil.

Madya Pradeş Yüksek Mahkemesinde verilen karar, evlilik içi tecavüzü suç saymayan yasal bir boşluğa ışık tuttu.

Yıllardır yasayı değiştirmeye çalışan aktivistler, devlet müdahalesinin Hindistan’daki evlilik geleneğini yok edebileceğini iddia eden muhafazakarlarla karşı karşıya kaldı.

Delhi Yüksek Mahkemesi’nin 2022 yılında konuyla ilgili olarak ikiye bölünmüş bir karar vermesi ve avukatların ülkenin Yüksek Mahkemesi’nde hala görüşülmeyi bekleyen bir temyiz başvurusunda bulunmalarına yol açmasıyla, yasaya yönelik bir meydan okuma ülkenin mahkeme salonlarında dolaşmaya devam ediyor.

Madya Pradeş Yüksek Mahkemesi kararına göre, kimlik bilgileri açıklanmayan kadın, polise kocasının 2019 yılında, evlendikten kısa bir süre sonra Hindistan ceza kanununun 377. Bölümü uyarınca “tecavüz” suçunu uyguladı. Bu suç, rızaya dayalı olmayan herhangi bir erkek, kadın ya da hayvanla doğanın düzenine aykırı cinsel ilişkiyi içeriyor.

Mahkeme belgelerine göre kadın, söz konusu eylemin birden fazla kez gerçekleştiğini ve kocasının bunu birine anlatması halinde kendisini boşamakla tehdit ettiğini iddia etti. Mahkemeye göre kadın, 2022 yılında şikayette bulunması için kendisini teşvik eden annesine durumu anlattı.

Karısının şikayetine mahkemede itiraz eden adam ve avukatı, evli oldukları için çift arasındaki seks zorlamasının suç olmadığını iddia etti.
Yargıç Gurpal Singh Ahluwalia, Hindistan’ın evlilik içi tecavüz muafiyetine işaret ederek, bir erkeğin karısını cinsel ilişkiye zorlamasının suç olmadığına karar verdi.

Hindistan Yüksek Mahkemesi 2017 yılında dönüm noktası niteliğindeki bir kararla evlilik rızasını 15 yaşından 18 yaşına yükseltmişti.

Ahluwalia’nın kararı, derin ataerkil toplumda şiddet ve ayrımcılık tehdidiyle karşı karşıya kalmaya devam eden Hindistan’ın kadınlara yönelik muamelesine ilişkin soruları bir kez daha gündeme getirdi.

Dünyanın 1,4 milyar nüfuslu en kalabalık ülkelerinden birinde avukatlar ve aktivistler evlilik içi tecavüzü suç sayma konusundaki isteksizliğin kadınları yeterli korumadan yoksun bıraktığını söyledi.

Evlilik içi tecavüzün suç olmaktan çıkarılması için mücadele eden birçok avukat arasında yer alan Avukat Indira Jaising, istisnanın yasalaşması halinde birçok kadının bundan faydalanacağını söyledi.

2022’de yapılan bir araştırmaya göre, birçok evli kadın polise şikayette bulunmaya çalıştığında da görmezden geliniyor. Raporlarda, tecavüze uğrayan evli kadınlara polis tarafından evlilik içi tecavüzün suç olmadığı için hiçbir şey yapamayacaklarının açıkça söylendiği belirtildi.

T24

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi