Kasaplar Birliğinden şok kararlar: Narh uygulaması yargıya taşınıyor

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) tarafından yapılan açıklamada, Veteriner Dairesi’ne ait olan belgelerde resmi yollarla alınıp kesilen hayvanların kulak numaraları ile kesilen hayvanların farklı olduğu belirtildi.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıs Türk Kasaplar Birliği (Kasaplar Birliği) dün akşam gerçekleştirdiği kitlesel toplantıda oy birliğiyle eylemliliğe başlama kararı aldı. Bakanlar Kurulunun narh kararını da ele alan üyeler, bu kararın uygulanabilir olmadığını, pahalılığın nedeni olarak gösterilmenin artık gına getirdiğini, dolayısı ile bu adaletsiz ve maksatlı kararı da mahkemeye götürmeyi kararlaştırdı. Aynı zamanda kontrollü bir şekilde karkas veya canlı hayvan ithalatının yapılabilmesi için girişimlerin yoğunlaştırılması tartışılarak onaylandı.

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) Toplantı Salonu’nda dün akşam saat 20.00’de başlayan kitle toplantısı, KTEZO Genel Koordinatörü Hürrem Tulga’nın konuşması ile açıldı. Kasaplar Birliği Başkanı Raşid Şenkaya’nın son durumu özetleyen konuşması ile devam etti. Tek tek kasapların söz alarak görüşlerini ve öfkesini ortaya koyduğu toplantı 4 saat sürdü. Tulga, Tarım Bakanı’nın sorunları bildiği halde görmezden gelmeye devam ettiğini, iyi niyetli tüm açılımlara rağmen oyun içinde oyunlar oynadığını örneklerle anlatarak başlattığı konuşmasını, şöyle sürdürdü: “Takke düştü kelle göründü.”

Elindeki Veteriner Dairesine ait belgeleri de gösteren, Hürrem Tulga, “Buradan da anlaşıldığı gibi, mandıralardan resmi yollarla alınıp kesilen hayvanların kulak numaraları ile kesilen hayvanlar örtüşmüyor. Kulak numaraları, hayvanları tanımlamıyor. 6-7 aylık kuzular veya oğlaklar, Veteriner Dairesi kayıtlarında 15 aylık ve üstü çıkıyor. Kimi belgelerde kesilen hayvan sayısının yüzde 20’si, kimi belgelerde yüzde 50’si kayıt dışı veya kaçak. Bu belgeler bize artık kayıt dışılığı bir kez daha belgelemiş oluyor. Kimse bize başka türlüsünü iddia etmesin. Dolayısıyla prim ödemelerinde de sorunlar yaşanmaya devam edecek. Statüko böyle bir şey, nereye el atsak üstümüze yıkılıyor!” diyerek sözlerini tamamladı.

Ardından söz alan Şenkaya da son durumu özetleyerek narhın bu hali ile uygulanabilir olmadığını, Başbakan’ın iyi niyetli girişimlerine rağmen, bazı bakanların sorunları görmezden geldiğini söyledi. Her geçen gün zararın büyüdüğünü sözlerine ekleyen Şenkaya, ödeneceği söylenen hayvan başına primlerin hala daha raporlanıp da Maliye Bakanlığına gitmediğini vurguladı. Şenkaya sözlerini şöyle tamamladı: “Çünkü kesilen birçok hayvanın kulak numaralarında da sorun var. Bir meslek grubu tehlikeye girdi, ne toplum et yiyebiliyor ne de kasaplar et satabiliyor, bu gidişle hayvan üretimi de tehlikeye girecek, birlik içinde yürümemizin vakti geldi geçiyor.”

Kasapların tek tek görüş ve önerilerini sunduğu toplantı dört yeni karar önerisinin kabulü ile sonuçlandı.
Oybirliği ile onaylanan dört karar tasarısı ise şöyle:

1. Narh kararı uygulanabilir değildir, uygulanamaz, Kabul edilemez.
2. Maliyetleri dikkate almayan ve devamında ısrar edilen narh kararının mahkemeye götürülmesi için Avukat Fevzi Hansel’in görevlendirilmesi,
3. Et kalitesinin denetlenmesi için Denetim Komitesi’nin derhal denetimlere başlaması,
4. Eylemliliğin başlaması.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi