Sahte diploma verilen üniversiteden açıklama: 30 kişi tutuklandı

Eğitim sektörü, Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi'nde ortaya çıkan geniş çaplı yolsuzluk ve usulsüzlük skandalıyla sarsılmaya devam ediyor.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi yolsuzluk operasyonu ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, üniversite kurucularının detaylı soruşturması neticesinde, mali ve akademik alanda yapılan yolsuzlukların belgelendiği ve bu durumun 5 Şubat 2024 tarihinde Polis Genel Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Birimi’ne bildirildiği belirtildi.

Aralarında üniversite yöneticilerinin ve personellerinin de bulunduğu 9 kişi hakkında şikayetlerde bulunulurken, soruşturma derinleştikçe suistimalin boyutları daha da netleştiği vurgulandı. Yapılan ayrıntılı araştırmalar sonucunda şimdiye kadar 30 kişinin tutuklandığı ve tutuklu yargılanmalarının sürdüğü belirtildi.

Üniversite, 95 gün boyunca kesintisiz sürdürülen soruşturma boyunca, polis güçlerine 3 binin üzerinde doküman ve kanıt teslim ettiğini aktardı. Kurum, tüm süreç boyunca şeffaf bir yaklaşım sergileyerek hiçbir bilgi ve belgenin gizlenmediğini savundu.

Üniversitenin ve bölge halkının yaşadığı bu talihsiz olaylar karşısında, üniversite yetkilileri ahlaki ve vicdani sorumluluklarına vurgu yaparak hukuki sürecin etkilenmeden ve sonuna kadar sürdürüleceğini taahhüt etti. Ayrıca, yolsuzlukların ortaya çıkarılması sürecinde destek veren Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC hükümetlerine, özellikle de Başbakan Ünal Üstel’e, kolluk güçlerine ve Güzelyurt halkı başta olmak üzere tüm KKTC halkına teşekkürlerini iletti.

Üniversite ayrıca, diğer üniversiteleri benzer tehditlerden korumak adına iç denetim faaliyetleri için destek sunmaya hazır olduğunu belirtti. Bu olayın, YÖK ve YÖDAK’ın iki ülke hükümetlerinin desteğiyle şeffaf ve denetlenebilir bir kayıt sistemi kurma çalışmalarına da örnek teşkil edeceği vurgulandı.

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi, kamuoyunu zarar görmeyecek şekilde bilgilendirmeye devam edeceğini ve tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği içinde şeffaflık esasına göre hareket edeceğini taahhüt etti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi